Svijet životinja

Šaran - najpoznatija riječna riba

Šaran - najpoznatija riječna riba
Foto: Ilustracija | Šaran - najpoznatija riječna riba

Šaran je najpopularnija i najpoznatija slatkovodna riba za ribolov u našim krajevima.

Šaran nastanjuje veliku većinu nizinskih voda, tekućih i stajaćih, a dobro se prilagodio životu u umjetno stvorenim vodama poput jezera i akumulacija. Tijelo šarana je debelo i produženo, prekriveno ljuskama. Glava mu je masivna, a usta može produžiti u oblik cijevi kojom pretražuje i usisava hranu sa dna. Prema staništu, boja mu može varirati od bijelo zlatne do smeđe.

Zbog sposobnosti da pamti loša iskustva (ulove, izmicanje mreži, bježanje s udice) smatra se najinteligentnijom i najpitomijom slatkovodnom ribljom vrstom.

Aktivnost šarana je povezana sa temperaturom vode, naime, ako je voda hladna, šaran ograničava svoju prehrambenu aktivnost i kretanje, te time troši manje energije.

Tijelo šarana može narasti od pola metra do metra, a može živjeti do 30 godina. Šaran se hrani ličinkama, mekušcima i kukcima, ali i sjemenkama te korijenjem. Mlade šarani hrane se planktonom, a starije ribe mogu, ukoliko je potrebno, postati i grabežljivci.

Meso šarana je čvrsto i svijetle boje, bogato omega - 3 masnim kiselinama i vitaminom B12. Od minerala najviše sadrži fosfor i selen, a sadrži visok udio proteina i malen udio masti.

Meso šarana možete pripremati na roštilju, pržiti, peći ili kao fiš - paprikaš.

(rtl.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije