Svijet životinja

Saznajte da li je tornjak idealna pasmina za vas

Saznajte da li je tornjak idealna pasmina za vas
Foto: Unsplash | Saznajte da li je tornjak idealna pasmina za vas
N.N.

Pas tornjak zapravo je planinski pastirski pas čija je prvobitna funkcija bila čuvanje stada od pljačkaša i napada potencijalnih divljih životinja.

Smatra se da je čistokrvni uzgoj tornjaka počeo tek krajem 20. vijeka, a pasmina se zadržala sve do danas. Njegovo ime dolazi od riječi tor što bi u prevodu značilo ograđen prostor za ovce.

Izgled i karakteristike

Tornjak dolazi u različitim bojama poput crne, sive, žute, smeđe i crvene, ispod kojih je uvijek bijela podloga. Karakterističan je po dugoj dlaci koja je nešto kraća na licu i nogama.

S obzirom na to što ima urođene instinkte da bude čuvar, tornjak sadrži određenu dozu agresivnosti zbog čega ga mnogi ne smatraju dobrim kućnim ljubimcem. To ne mora biti pravilo jer je tornjak zapravo vrlo druželjubiva i razigrana životinja. Nježan je sa svojim vlasnicima i malom djecom, ali ako dođe u situaciju gdje se osjeća ugroženo može postati vrlo agresivan. Ta se njegova defenzivna narav može kontrolisati ako već od malena budu pravilno socijalizovani.

Posebno obožava prirodu

Tornjaku je potrebno mnogo kretanja i boravka na svježem vazduhu pa treba onog vlasnika koji će ga moći barem jednom dnevno izvesti na dužu šetnju. Snalažljiv je u prostoru i posebno voli istraživati. Zahtijeva brigu i pažnju pa se ne preporučuje ljudima koji za njega neće imati dovoljno slobodnog vremena. Zbog duge dlake tornjak se veoma linja pa ga je potrebno redovno četkati. Životni vijek tornjaka je od 12 do 15 godina.

Što se tiče zdravlja tornjaka, važno je naglasiti da nije previše podložan različitim bolestima. Međutim, neke genetske bolesti ipak su potvrđene. To su bolovi u kostima, displazija kukova, bolesti očiju te upale lojnih žlijezda.

(RTL)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije