Svijet životinja

Šest savjeta koji će pomoći da vaš pas lakše prebrodi ledene dane

Šest savjeta koji će pomoći da vaš pas lakše prebrodi ledene dane
Foto: Jamie Street/Unsplash | Šest savjeta koji će pomoći da vaš pas lakše prebrodi ledene dane

Za patuljastog šnaucera kažu da je mali pas sa velikim srcem, ali i to srce treba da izdrži ovako niske temperature kada mora da izađe napolje. Doktor veterinarske medicine Dejan Milošević daje nekoliko savjeta.

Ukoliko se odlučite da svog psa izvedete na trčanje i igranje na snijegu, ipak morate da povedete računa, jer i ispod snijega vrebaju potencijalne opasnosti.

Donosimo šest najboljih savjeta za "zimsku zaštitu" kućnih ljubimaca.

Svojim ljubimcima obezbjedite odgovarajuću garderobu

Dugodlaki kućni ljubimci obično su otporniji na hladnoću, ali kratkodlakim ili onima s kraćim nogama je hladnije, pa zbog toga bi morali imati odgovarajuću odjeću specijalno napravljenu za njih. Čak i ako svom ljubimcu prije šetnje obučete kaput ili jaknu, pazite da ne ostane predugo na hladnoći ili pod snijegom.

Za male pse je veoma važno da ne upadnu u snijeg, jer im brzo postaje hladno. Ako pas počne da cvili, drhti ili usporeno diše, znači da mu je hladno i da je vrijeme da se vratite kući na toplo.

Voditi računa da ne jedu sneg

I još nešto - ne dozvolite psu da jede snijeg jer može dobiti upalu grla i neke druge infekcije.

Takođe, vazduh u velikim gradovima je prilično zagađen, tako da ni snijeg nije potpuno čist i neće nikako biti dobro za vašeg ljubimca da ga jede.

Šta ako pas upadne u stanje hipotermije

Vodite računa da pas ne upadne u stanje hipotermije, stanje koje se javlja kada tjelesna temperatura padne ispod normalne. Ako temperatura psa nastavi da opada, mišići se ukoče, disanje i otkucaji srca usporavaju - to može biti opasno za njega.

Tada bi psa trebalo zagrijati - umotati u neko ćebe i unijeti u toplo. Takođe, trebalo bi mu dati da pije toplu tečnost.

Pijesak i so mogu da iritiraju šape

Zimi se klizavi trotoari posipaju solju, zbog čega se jastučići na šapama pasa suše, što može dovesti do iritacije. Preduzmite mjere na vrijeme - odmah nakon šetnje, operite šape toplom vodom i obrišite. Redovno provjeravajte jastučiće šapa - ako primijetite suvoću ili pukotine, kupite specijalnu omekšavajuću kremu u veterinarskoj apoteci.

I još nešto, ukoliko je vaš pas trčao kroz duboke snježne nanose, bilo bi korisno da mu operete i stomak.

Topla kućica i više proteinske hrane za dvorišne pse

Boraveći napolju na hladnom, pas troši više energije nego leti, jer se, pored uobičajenih istrčavanja, energija troši i na zagrijavanje.

Ne zaboravite da svom ljubimcu date dosta proteinske hrane kako bi imao dovoljno snage.

Dvorišnim psima obezbjediti toplu kućicu i mlaku vodu i ne ostavljajte je da se zaledi.

Psi se zimi češće izgube

Vodite računa da vam je pas stalno na oku, jer činjenice govore da se zimi češće gube. Brže se smrači, a psi koji u sumrak ne vide tako dobro kao mačke, ne pronalaze lako put nazad do vlasnika kada se prilično udalje. Ali šta je sa mirisom? Takođe, psu je teže da pronađe put po mirisu zimi nego ljeti, jer snijeg i led manje zadržavaju mirise, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije