Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Sjećate se mede pronađenog na sred puta: Evo kako sada izgleda

Sjećate se mede pronađenog na sred puta: Evo kako sada izgleda
Foto: Lovačko društvo Lipov vrh | Sjećate se mede pronađenog na sred puta: Evo kako sada izgleda
N.N.

Medvjedić Matija dobro se razvija i sve se više kreće, pa je za prve ozbiljnije šetnje u oporavilištu zagrebačkog Zoološkog vrta dobio i nešto veći prostor, kažu u ZOO-u.

"Medvjedić trenutno teži 5,1 kilogram, što znači da je u protekla četiri tjedna, koliko se brinemo o njemu, više nego udvostručio težinu s kojom je pronađen. Stigao nam je sa svega 2,4 kilograma, a sada je simpatičan bucmasti medvjedić", izjavio je Hini direktor Zoološkog vrta Damir Skok.

Trenutno ga hrane svaka tri do četiri sata, popije više mlijeka nego prije, a uskoro će prestati da koristi bočicu.

"Kako bismo ga potaknuli na razvoj lizanja, počeli smo nakon hranjenja bočicom pred njega stavljati posudicu s malo mlijeka. Za sada to mlijeko samo znatiželjno njuška", kaže Skok.

Medvjedićevo sve spretnije kretanje i sve veća znatiželja potvrđuju da se dobro razvija, ističe Skok dodajući kako će Matija u oporavilištu zagrebačkog Zoološkog vrta ostati do daljnjeg.

Stručna komisija, u koju je uključen niz institucija, odlučiće o njegovoj budućnosti, to jest da li je moguć njegov povratak u prirodu.

U ZOO-u tvrde da rade sve što mogu da se medvjedić ne navikne na ljude, ali dosadašnja iskustva stručnjaka kažu da se medvjedi, za razliku od nekih drugih životinja, teško vraćaju u prirodu.

"Pred stručnim djelatnicima Zoološkog vrta sigurno je još nekoliko mjeseci intenzivne brige za Matiju", napominje Skok.


Povezana vijest:

Prolaznici u Gorskom Kotaru na putu pronašli jednomjesečnog medu 


Medvjedić je pronađen krajem februara nasred puta kraj Vrbovskog, nakon čega je smješten u oporavilište zagrebačkog ZOO-a, gdje je dobio ime Matija. O njemu se brine nekoliko stručnjaka po posebnom protokolu, kako bi se što manje navikavao na prisustvo ljudi.

Prijatelji životinja apelovali su na Ministarstvo poljoprivrede da ne dozvoli pripitomljavanje medvjedića jer njemu nije mjesto u zoološkom vrtu, nego u prirodi ili utočištu za medvjede u Kuterevu, prenosi "24sata.hr".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije