Svijet životinja

Škotski ovčar: Heroj našeg djetinjstva

Škotski ovčar: Heroj našeg djetinjstva
Foto: Ilustracija | Škotski ovčar: Heroj našeg djetinjstva

Dovoljna je jedna riječ da opiše ovu rasu. Lesi. Do te mjere je veliki uticaj te pseće junakinje (Lesi je ženka, ne zaboravite) da je širom svijeta rasa poznatija po njenom imenu nego po originalnom nazivu.

Čuveni pas iz romana, televizijskih serija i filmova toliko je postao dio naših odrastanja i životâ da ne postoji šansa da na ulici vidite škotskog ovčara i da prva stvar koju pomislite (ili još češće – uzviknete) ne bude: "Vidi ga, Lesi".

Škotski ovčar (na engleskom poznatiji kao Rough Collie ili samo koli) i njegov kratkodlaki rođak potomci su ovčara koji su živjeli u Škotskoj i Velsu. Škotska varijacija bio je krupni, snažni, čak i agresivni pas koje je čuvao ovce po tamošnjim vrletima. Njegov velški rođak radije je čuvao koze, bio je manji i mirniji, sasvim pitom i prijateljski nastrojen.

Prelomni trenutak za stvaranje rase došao je krajem industrijske revolucije, kad je čuvanje pasa postalo stvar mode, a ne više potrebe. Pas je postao saputnik i modni detalj, a rani uzgajivači počeli su da ukrštaju škotske ovčare s ruskim borzojom, kako bi dobili glavu koja bi izledala "plemenitije", što danas jeste jedna od fizičkih odlika ove rase. Danas, posebno u Velikoj Britaniji, koli gotovo da se uopšte ne koristi kao radni pas, dok se u Americi ipak zadržao na farmama.

Iako je njihova popularnost u stalnom porastu još od druge polovine devetnaestog vijeka, pravi bum ova rasa doživjela je poslije objavljivanja romana Erika Najta 1940, a tri godine kasnije i filma "Lesi se vraća kući".

Lik Lesi vjerovatno je inspirisan njenom imenjakinjom iste rase iz priče "Polubraća" Elizabet Gaskel, koja je objavljena još 1859. godine. Riječ je o sentimentalnoj kratkoj priči u kojoj škotska ovčarka Lesi, koju voli jedino njen mladi gazda, na kraju postane heroj čitave porodice. Kako bilo, malo ko je mogao da pretpostavi da će Lesi uskoro postati ikona, njeno ime sinonim za rasu, a škotski ovčar prva ideja o psu za nekoliko generacija. Gotovo da nema djeteta koje je odrastalo u drugoj polovini dvadesetog vijeka koje nije poželjelo da ima svoju Lesi.

Prvi pas koji je igrao Lesi na filmu bio je mužjak, Pal. Ovaj pas je uskoro po želji svog vlasnika i trenera Ruda Vederveksa "usvojio" umjetničko ime Lesi, snimio još šest filmova, a potom postao zvijezda vašara, rodea i drugih opštenarodnih skupova i veselja na kojima je izvodio trikove i razonodio posjetioce.

Za razliku od svojih gorštačkih predaka, škotski ovčar danas je pas koji ne pokazuje nervozu i agresiju i generalno je dobar s djecom i drugim životinjama. Iako su srednjeg ili velikog rasta, mogu da žive i u malim stanovima zbog svog mirnog temperamenta.

Poput drugih ovčara i stočarskih pasa, i škotski ovčari mogu da budu prilično glasni i ponekad ih je teško naučiti da ne laju. Instinkt za gonjenjem i okupljanjem stada (ili porodice ako nema stada) kod nekih takođe može da bude veoma jak, dok su drugi sasvim mirni.

Koli je veoma odan, odličan porodični pas, zaštitnički nastrojen ali rijetko agresivan preko granice lajanja i vizuelne pretnje. Obično su odlični sa djecom, ali moraju da budu dobro socijalizovani i trenirani. Željni su učenja i najbolje reaguju na blag pristup u obuci.

Ovi psi uživaju u igranju s djecom u snegu tokom zimskih mjeseci. Kad vlasnik nije tu, oni čuvaju imanje, a prema maloj djeci su po prirodi zaštitnički nastrojeni. Škotski ovčar je generalno otporan i dobrog zdravlja, a pripadnici ove rase uspješni su u sportovima i takmičenjima za pse poput agilitija ili nadmetanja u gonjenju stoke. Dobri su kao vodiči za slijepe, psi za potragu i spasavanje i terapeutski psi.

(petmagazin.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije