Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Slon koji "puši" zbunio naučnike

Slon koji "puši" zbunio naučnike
Foto: Screenshot | Slon koji "puši" zbunio naučnike
Agencije

Najnoviji snimak ženke azijskog slona kako "puši", odnosno izbacuje bijele oblake dima poput pušača, u šumi na jugu Indije potpuno je zbunio stručnjake za divlje životinje.

Oni navode da je riječ o ponašanju kakvo nikada ranije nije uočeno kod tih životinja.

Vinaj Kumar, naučnik pri Društvu za očuvanje divljih životinja u Indiji (WCS), snimio ga je sasvim slučajno prilikom posjete Nacionalnom parku Nagarahole u državi Karnataka.

Na snimku se vidi kako slon pomoću surle nešto uzme s tla, pretpostavlja se drveni ugljen, i stavi u usta, a potom izduva bijeli dim.

Inače, drveni ugljen ima svojstva vezanja toksina koji mogu imati ljekovitu vrijednost za životinje. Takođe je i laksativ, a u šumama ga ima dosta nakon šumskih požara, udara munje ili kontrolisanih požara.

Iako ranije nije zabilježeno da slonovi "izduvavaju" dim, samoliječenje u životinja zabilježeno je i ranije, prema pisanju časopisa "Smithsonian".

Navodi se jedno proučavanje crvenih majmuna iz afričkog roda Kolobus u Zanzibaru koje je dovelo do saznanja da su oni jeli drveni ugljen te ne taj način neutralizovali toksine iz svoje hrane.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije