Svijet životinja

Slon koji "puši" zbunio naučnike

Slon koji "puši" zbunio naučnike
Foto: Screenshot | Slon koji "puši" zbunio naučnike
Agencije

Najnoviji snimak ženke azijskog slona kako "puši", odnosno izbacuje bijele oblake dima poput pušača, u šumi na jugu Indije potpuno je zbunio stručnjake za divlje životinje.

Oni navode da je riječ o ponašanju kakvo nikada ranije nije uočeno kod tih životinja.

Vinaj Kumar, naučnik pri Društvu za očuvanje divljih životinja u Indiji (WCS), snimio ga je sasvim slučajno prilikom posjete Nacionalnom parku Nagarahole u državi Karnataka.

Na snimku se vidi kako slon pomoću surle nešto uzme s tla, pretpostavlja se drveni ugljen, i stavi u usta, a potom izduva bijeli dim.

Inače, drveni ugljen ima svojstva vezanja toksina koji mogu imati ljekovitu vrijednost za životinje. Takođe je i laksativ, a u šumama ga ima dosta nakon šumskih požara, udara munje ili kontrolisanih požara.

Iako ranije nije zabilježeno da slonovi "izduvavaju" dim, samoliječenje u životinja zabilježeno je i ranije, prema pisanju časopisa "Smithsonian".

Navodi se jedno proučavanje crvenih majmuna iz afričkog roda Kolobus u Zanzibaru koje je dovelo do saznanja da su oni jeli drveni ugljen te ne taj način neutralizovali toksine iz svoje hrane.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije