Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Snimljen žuti pingvin: Naučnici ne mogu tačno da objasne

Snimljen žuti pingvin: Naučnici ne mogu tačno da objasne
Foto: Pixabay/Ilustracija | Snimljen žuti pingvin: Naučnici ne mogu tačno da objasne
N.N.

Žuti pingvin snimljen je na Južna Džordžija Ostrvima u Atlantskom okeanu, a naučnici ne mogu tačno da objasne zbog čega je takve boje, a ne uobičajeno crno-bijele.

Belgijski fotograf Iv Adams nedavno je objavio ovu fotografiju, snimljenu još u decembru 2019. godine. On je na svom Instagramu napisao da je bio član ekspedicije koja je posjetila južni Atlantik i zaustavila se na Južna Džordžija Ostrvima.

"Dok smo raspakivali opremu, vidio sam na hiljade kraljevskih pingvina na obali, usred velikog broja morskih slonova i krznenih foka. Nikada nisam vidio toliko pingvina, bilo ih je više od 100.000, ali samo jedan mi je odmah privukao pažnju jer je bio žute boje", ispričao je Adams, prenosi Lajvsajens.

Kraljevski pingvini su "crno-bijeli", sa jednom žutom tačkom na "okovratniku".

Međutim, ovaj pingvin na sebi nije imao crnu boju, već je umjesto nje bila žuta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yves Adams (@yves_adams)

Pingvini koji nisu "crno-bijeli" veoma su rijetki, a kako navode iz Australijskog antarktičkog programa, neobične boje mogu biti posljedica povreda, ishrane, bolesti, mutacije gena...

Mutacije mogu izazvati takozvani melanizam, gdje je bijelo perje zamijenjeno crnim, ili albinizam, gdje je obrnuto. Međutim, naučnici nisu sasvim sigurni zašto je ovaj pingvin žut.

Fotograf koji je zabilježio snimak žutog pingvina smatra da je "heroj" njegove slike požutio zbog leucizma, genetske mutacije u kojoj se gubi samo dio pigmenta melanina.

Di Boersma, biolog i profesor Univerziteta u Vašingtonu, slaže se s njim i objašnjava da albino pingvini potpuno izgube pigment, dok je kod ovog on donekle sačuvan.

Međutim, drugi naučnici misle drugačije.

"Ovo nije leucizam, jer izgleda kao da pingvin uopšte nema melanina. Liči na albino pingvina, jer u njegovim očima, na nogama i perju ne izgleda kao da ima melanin. Međutim, tek na osnovu biohemijskog ispitivanja uzoraka perja mogli bismo da kažemo o čemu se radi", kaže Kevin Megrou, ekolog sa Arizona univerziteta.

"Pingvin je izgubio karotenoid, odnosno žuto-narandžasto-crveni pigment u kljunu, a melanin u perju, dok je u perju sačuvao žuti pigment. Dakle, genetska mutacija je takva da je na pojedinim mjestima izgubio jedan pigment, a na drugim nije. Ne znam da li sam ikada vidio sliku takve ptice", kaže Megrou.

(Sputniknews.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije