Svijet životinja

Splićanka snimila neobično stvorenje na plaži

Splićanka snimila neobično stvorenje na plaži
Foto: Screenshot | Splićanka snimila neobično stvorenje na plaži

Jednu Splićanku iznenadilo je neobično morsko stvorenje koje je ugledala u zoru, na plaži Kaštilac.

"Morska životinja kakvu nikada do sada nisam vidjela doplivala je do neposredne blizine obale, a onda se neko vrijeme zadržavala kod obalnih stijena. Nikada nešto slično nisam vidjela", ispričala je ona za portal "Dalmacija Danas".

Stručnjaci su za isti portal otkrili da se radi o vrsti imena morski zec (Aplysia fasciata) koja se relativno često može uočiti širom Jadrana.

"Radi se o dvospolcima, posjeduju i muške i ženske reproduktivne organe. Najvećim primjercima je bolja uloga ženke jer mogu proizvesti više jajašaca. Manji su bolji kao mužjaci. No nema pravila, zekani mogu odlučiti hoće li biti mužjak, ženka ili oboje. Morski zekan je najprepoznatljiviji i najveći jadranski stražnjoškržnjak. Naraste do 40 cm dužine i može težiti 1.5 kg. Često ga se može vidjeti i kako pliva preko morskog plavetnila, za plivanje koristi parapodije. Aktivniji je noću. Iako jako čest u Jadranu, pogotovo uz obale naših naselja gdje ima puno algi kojima se hrani, iz nekog razloga dosta ljudi ga ne prepoznaje pa mi se često postavljaju pitanja da odgonetnem o kojoj se vrsti radi. Negdje ga se zove i morska krava zbog toga što pase travu", rekao je Pero Ugarković, urednik stranice "Podvodni.hr" i saradnik Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu i dodao:

"Zapravo radi se o skupnom nazivu za sve jako slične vrste iz porodice Aplysiidae, kojih u Jadranu ima 8 do kojih su dvije novopridošle oceanske vrste".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije