Svijet životinja

Spriječite neprijatne situacije: Kako da se pravilno upoznate sa psom

Spriječite neprijatne situacije: Kako da se pravilno upoznate sa psom
Foto: Ilustracija | Spriječite neprijatne situacije: Kako da se pravilno upoznate sa psom

Ako ste ljubitelj pasa, vjerovatno padate u iskušenje da "gnjavite" svaku slatku kucu koju sretnete na ulici. Mnogima od njih se to neće dopasti, čak i u slučaju da su suviše fine da vam na to skrenu pažnju.

Naime, postoji pravi i postoji pogrešan način da se upoznate sa nekim psom, a ako želite da ostavite dobar utisak, ovo su neke stvari o kojima treba da vodite računa.

Priđite psu, a ne vlasniku

Kad vidite psa kog želite da upoznate ili prvi put vidite novog psa vašeg prijatelja, priđite njegovom staratelju, a ne njemu. Pas će pratiti kako njegov najbolji prijatelj reaguje na vas i velike su šanse da će poslije toga i prema vama biti prijateljski nastrojen. Osim toga, pristojno je upitati nekoga da li možete da se upoznate s njegovim psom.

Stanite jedno pored drugog

Umjesto da idete pravo ka psu, stanite sa strane njegovog staratelja i pustite psa da vam sam priđe. U priloženom videu možete vidjeti kako se to radi.

Izbegavajte kontakt očima

Direktan pogled psima može djelovati prijeteći, pa je najbolji način da pronađete neku neutralnu tačku kako biste se fokusirali - recimo, grudi psa.

Pustite ih da njuškaju

Prinesite zatvorenu šaku psu i dozvolite mu da je onjuši. Zatvorena šaka psu djeluje manje prijeteće. Ako je pas onjuši i izgleda kao da vas prihvata, onda vjerovatno možete i da ga pomilujete po leđima ili vratu, što će bolje prihvatiti nego mažnju po glavi ili repu. Ako pas ustukne, kad pokušate da mu priđete, to je jasan znak da treba da se zaustavite. Ma koliko vam se pas dopadao, u njegovom je interesu da se pozdravite i produžite dalje. Takođe, imajte u vidu da vas mnogi psi, koji djeluju kao da im prija vaša pažnja, zapravo samo tolerišu.

Čak vas i sopstveni pas može gricnuti, ako insistirate na maženju, onda kada pas nije raspoložen za to. Ovo su jasni znaci da treba da ga ostavite na miru.

Podvijen rep: Ako pas drži podvijen rep, to je uglavnom znak straha i potčinjenosti. Ako je rep krut i sporo se pomjera, to je znak da je pas na oprezu, a ne da je srećan što vas vidi.

Pozicija ušiju: Ako su uši psa uzdignute i okrenute napred, moguće je da su zainteresovani za vas, ali je isto tako vjerovatno i da su agresivni. Kada su mu uši spuštene i slepljene uz glavu, to je znak straha i potčinjenosti.

Pogled sa strane: Ako pas pokazuje beonjaču, to je znak stresa.

Inače, ako imate susret sa suviše razdraganim psom, poslušajte savjet koji važi podjednako dobro i za susret sa agresivnim psima.

Podignite ruke i savijte ih u laktovima uspravno stojeći, a zatim pogledajte naniže i ostanite mirni deset sekundi. Pas bi trebalo da prestane da skače i "luduje".

(lifehacker.com )

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije