Svijet životinja

Srpski zatvorenici će se brinuti o psima lutalicama dok služe kaznu

Srpski zatvorenici će se brinuti o psima lutalicama dok služe kaznu
Foto: Ilustracija | Srpski zatvorenici će se brinuti o psima lutalicama dok služe kaznu

U najvećem zatvoru u Srbiji dani nekih zatvorenika ispunjeni su veselim lavežima i druženju sa psima.

Zatvor u Sremskoj Mitrovici napravio je azil za pse lutalice unutar zatvorskog kompeksa i dodijelio grupi zatvorenika staranje o njima.

Ovaj potez je dio projekta opštinskih vlasti koji je osmišljen da poveća resocijalizaciju zatvorenika, a takođe pomogne u rješavanju gradskog problema sa psima lutalicama.

Oko 12 zatvorenika pomoglo je da se oko 260 pasa skloni za ulice i udomi u ovom skrovištu, a oni redovno čiste objekat, hrane, šetaju i obučavaju pse.

“Radimo sve što obično činimo i sa našim psima“, kaže jedan od zatvorenika, Radomir Đaković – “Rad za životinjama je sjajan, a zbog toga naše vrijeme prolazi brže“

Ideja je da zatvorenici razviju empatiju kroz interakciju sa životinjama i nauče nove vještine koje mogu kostiti kasnije u životu. Projekat podržava Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju, koja pomaže reforme u Srbiji.

“Ovo je veliki korak napred za Srbiju kada je u pitanju rad sa zatvorenicima“, rekao je upravnik zatvora Aleksandar Alimpić – “Postoji ogroman potencijal i na nama je da ga iskoristimo na najbolji mogući način“

Sa psima trenutno rade zatvorenici koji izdržavaju zatvorsku kaznu zbog manjih prekršaja i koji već imaju iskustva sa psima. Alimpić za „AP“ kaže da tek treba da rade sa ozbiljnijim zatvorenicima.

Sklonište se nalazi na poluotvorenom prostoru, a zadaci zatvorenika su da dresiraju pse uz pomoć osnovnih komandi pod nadzorom profesionalnih trenera pasa. Na kraje će dobiti sertifikate koji im kasnije mogu pomoći u pronalaženju posla u drugim azilima ili odgajivačnicama pasa.

Đaković je ove nedjelje dobio Beki, a kaže da je njegova porodica već usvojila jednog psa iz azila.

“Postali smo vezani za njih. Želeli bismo da svi pronađu nove kuće“, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije