Svijet životinja

Srpski zatvorenici će se brinuti o psima lutalicama dok služe kaznu

Srpski zatvorenici će se brinuti o psima lutalicama dok služe kaznu
Foto: Ilustracija | Srpski zatvorenici će se brinuti o psima lutalicama dok služe kaznu
N.N.

U najvećem zatvoru u Srbiji dani nekih zatvorenika ispunjeni su veselim lavežima i druženju sa psima.

Zatvor u Sremskoj Mitrovici napravio je azil za pse lutalice unutar zatvorskog kompeksa i dodijelio grupi zatvorenika staranje o njima.

Ovaj potez je dio projekta opštinskih vlasti koji je osmišljen da poveća resocijalizaciju zatvorenika, a takođe pomogne u rješavanju gradskog problema sa psima lutalicama.

Oko 12 zatvorenika pomoglo je da se oko 260 pasa skloni za ulice i udomi u ovom skrovištu, a oni redovno čiste objekat, hrane, šetaju i obučavaju pse.

“Radimo sve što obično činimo i sa našim psima“, kaže jedan od zatvorenika, Radomir Đaković – “Rad za životinjama je sjajan, a zbog toga naše vrijeme prolazi brže“

Ideja je da zatvorenici razviju empatiju kroz interakciju sa životinjama i nauče nove vještine koje mogu kostiti kasnije u životu. Projekat podržava Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju, koja pomaže reforme u Srbiji.

“Ovo je veliki korak napred za Srbiju kada je u pitanju rad sa zatvorenicima“, rekao je upravnik zatvora Aleksandar Alimpić – “Postoji ogroman potencijal i na nama je da ga iskoristimo na najbolji mogući način“

Sa psima trenutno rade zatvorenici koji izdržavaju zatvorsku kaznu zbog manjih prekršaja i koji već imaju iskustva sa psima. Alimpić za „AP“ kaže da tek treba da rade sa ozbiljnijim zatvorenicima.

Sklonište se nalazi na poluotvorenom prostoru, a zadaci zatvorenika su da dresiraju pse uz pomoć osnovnih komandi pod nadzorom profesionalnih trenera pasa. Na kraje će dobiti sertifikate koji im kasnije mogu pomoći u pronalaženju posla u drugim azilima ili odgajivačnicama pasa.

Đaković je ove nedjelje dobio Beki, a kaže da je njegova porodica već usvojila jednog psa iz azila.

“Postali smo vezani za njih. Želeli bismo da svi pronađu nove kuće“, kaže on.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije