Svijet životinja

Šta je potrebno da imate kako bi kućni ljubimac prešao granicu?

Šta je potrebno da imate kako bi kućni ljubimac prešao granicu?
Foto: Freepik | Šta je potrebno od dokumenata kako bi kućni ljubimac prešao granicu?

Ako planirate putovanje, te želite sa sobom povesti i kućnog ljubimca, neophodno je imati dokumentaciju kako bi pas ili mačka mogli nesmetano preći preko granice.

U nastavku čitajte šta je potrebno kako bi vaš ljubimac mogao putovati izvan granica BiH, odnosno u zemlje EU.

Evo šta je potrebno imati

Pasoš - u skladu s regulativama Evropske unije, potrebno je da kućni ljubimci prilikom nekomercijalnog kretanja iz BiH u države članice EU posjeduju pasoš (vlasničku knjižicu) i veterinarsko-zdravstveni sertifikat.

Naime, pasoš za kućne ljubimce je knjižica u koju se unose podaci o vlasniku i podaci o životinji kao i broj mikročipa koji se aplikuje životinji. U njemu se evidentiraju vakcina protiv besnila, vakcina protiv zaraznih bolesti, čišćenje od ekto i endo parazita, te klinički pregledi.

Inače, za dobijanje pasoša je potrebno da prethodno veterinarska stanica vlasniku izda sertifikat, koji se potom prosljeđuje inspekciji koja će potvrditi da je sa psom sve u redu.

Sertifikat je dokument koji se izdaje psima i mačkama kako bi mogli putovati izvan granica BiH, a da bi ga životinja dobila, potrebno je da bude čipovana (da ima vlasničku knjižicu s čipom), da posjeduje novi pasoš za kućne ljubimce te da je primila vakcinu protiv bjesnila koja je aplicirana životinji najmanje 21 dan prije očekivanog putovanja.

Inače, pasoš i sertifikat izdaju ovlaštene veterinarske radnje, s tim da se može izdati najranije 10 dana prije očekivanog putovanja te ga je potrebno ovjeriti u opštini.

Kako smo provjerili u jednoj veterinarskoj stanici, izdavanje pasoša i sertifikata iznosi 55 KM.

Šta je propisano zakonom?

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja navodi da su vlasnici pasa i mačaka dužni da registruju pse i mačke u veterinarskoj organizaciji koja vodi registar životinja u roku od sedam dana od dana sticanja vlasništva. Radi identifikacije, sve životinje trajno trebaju biti označene, a njihovi vlasnici su dužni da obave trajno označavanje pasa i mačaka pomoću mikročipa koje izvodi samo veterinar.

Osim toga, zabranjeno je uklanjanje mikročipa, osim u slučaju ako za to postoje opravdani zdravstveni razloz.

Za koje kućne ljubimce možete dobiti pasoš?

Evropski pasoš za kućne ljubimce je standardizovana isprava te je nužna za putovanje unutar EU-a. Ona sadrži opis vašeg kućnog ljubimca i pojedinosti o njemu, uključujući kod u mikročipu ili na tetovaži, te podatke o istorije vakcinacije protiv bjesnila i podatke za kontakt vlasnika i veterinara koji ju je izdao.

Inače, evropski pasoš za kućne ljubimce možete izvaditi za svojeg psa, mačku ili tvora kod bilo kojeg ovlaštenog veterinara (kojeg su nadležna tijela ovlastila za izdavanje pasoša za kućne ljubimce).

Ovaj pasoš je validan sve dok redovno vakcinišete svojeg kućnog ljubimca protiv bjesnila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije