Svijet životinja

Šta vam pas pokušava poručiti kada naginje glavu u stranu

Šta vam pas pokušava poručiti kada naginje glavu u stranu
Foto: N.N. | Šta vam pas pokušava poručiti kada naginje glavu u stranu

Psi imaju izuzetno osetljiv sluh i sposobni su da registruju daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer im ta navika pomaže da postave spoljašnji dio uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli locirati izvor određenog zvuka.

Pas može naginjati glavu kao odgovor na određene riječi koje bi mu mogle biti značajne, poput "poslastica", "loptica", "idemo", ali i ako mu nos smeta da vam bolje vidi usta dok pričate.

Isto to radi i kada mu govorite nešto što ne razume potpuno pa nagne glavu lijevo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije tačno siguran da pričate o tome.

"Pas pokušava da shvati šta govorite, što znači da možda pokušava slušati riječi koje razumije ili su mu značajne. Psi znaju naginjati glavu i kada procjenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića", kaže Wailani Sung.

"Znaju da naginju glavu jer su čuli riječ koja zvuči slično drugoj reči koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni", dodala je.

Dr. Stanlej Koren je u časopisu "Psychology Today" pojasnio da psi mogu naginjati glavu i kako bi bolje čuli. Kaže kako se pseća njuška nalazi u njegovom vidnom polju, kao i nos kod ljudi. Stoga pas zna naginjati glavu kako bi pomjerio njušku i bolje vidio ono što ga zanima.

Naglašava kako iz te poze pas bolje videti ljudska usta, posebno kada mu se čovjek obraća riječima, prenosi Reader' Digest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije