Svijet životinja

Stepski vivak prvi put otkriven u Srbiji

Stepski vivak prvi put otkriven u Srbiji
Foto: pticesrbije.rs | Stepski vivak prvi put otkriven u Srbiji
Tanjug

Izuzetno rijetka vrsta ptica, stepski vivak, otkriivena je u Srbiji, nedaleko od Niša, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ističući da je riječ o jedinstvenom ornitološkom otkriću.

Primjerak ove ptice latinskog imena Vanellus gregarius juče je primjetio mladi ornitolog iz tog Društva Slobodan Marković na vlažnim livadama kod niškog sela Bubanj.

U saopštenju se navodi da je stepski vivak u ove krajeve zalutao tokom proljećne seobe.

Stepski vivak je kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju.

Cjelokupna svjetska populacija ove ptice broji manje od 11.200 odraslih jedinki.

Stepski vivci gnijezde se na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i sjeverozapadnoj Indiji.

Izuzetno rijetko se sreću u Evropi, i to uglavom u jatima sa drugim vrstama ptica.

U posljednje dvije godine ornitolozi su pronašli još četiri vrste ptica koje su prvi put zabilježene u Srbiji.

Tako je na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. otkrivena trobojna liskonoga (Steganopus tricolor), ptica porijeklom iz Sjeverne Amerike.

U januaru 2020. na Dunavu nedaleko od Novog Sada posmatran je žutokljuni morski gnjurac (Gavia adamsii) koji je vjerovatno doletio iz dalekih tundri sjjeverne Azije ili Severne Amerike.

Na jezeru kod sela Karajukića bunari na Pešteru u junu 2020. boravio je azijski zlatni vivak (Pluvialis fulva) porijeklom iz tundri istočne Azije ili Aljaske.

Početkom oktobra 2020. u Nacionalnom parku "Tara" otkrivena je sibirska plavorepka (Tarsiger cyanurus), mala ptica pjevačica koja se gnijezdi na sjeveru Evrope i Azije, navodi se u saopštenju Društva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije