Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Stižu prinove: Roda Malena i njen novi partner griju tri jaja

Stižu prinove: Roda Malena i njen novi partner griju tri jaja
Foto: Screenshot/24sata.hr | Stižu prinove: Roda Malena i njen novi partner griju tri jaja
N.N.

U gnijezdu na krovu dvorišne zgrade škole u Brodskom Varošu opet je veselo, za sedmicu i po opet će biti malih ptića, plod ljubavi Malene i njenog partnera. Malenin staratelj, penzionisani školski domar, Stipa Vokić opet ima pune ruke posla. Dobra situacija u vezi korone dopušta mu da ode na kanale u okolini Broda i Malenoj napeca ribica, a i mužjak rode donese Malenoj ponešto "za pregristi".

Za Stipu je mužjak rode koji je stalno s Malenom, osim kada odleti u potragu za hranom, prava enigma. Još lani se mislilo da Klepetana više nema i da je možda nastradao na povratku s juga. Međutim, Vokić kaže kako je uvjeren da se ove godine vratio početkom aprila. Ali više nije siguran je li mužjak rode koji sad pravi društvo Malenoj isti, stari Klepetan ili neki drugi koji je njemu liči.

"Koliko mi je bilo teško kada je Klepetan u travnju po ranijem dolasku s afričkog Juga bio s Malenom par dana i onda iznenada netragom nestao toliko mi je sada drago da Malena nije sama. I, ne samo to: iz dana u dan sve mi se više čini da se to baš Klepetan vratio. Svako jutro dođe mi pred ulazna vrata stana i klepeće, traži jesti. Da je to neki drugi rodan to sigurno ne bi radio, sve mi se čini da je taj 'novi' rodan zapravo moj Klepo. Dođe kada ga zovem, klepeće, prilazi mi i umiljava... Malena na jajima sjedi od jutra do ranog popodneva, onda on sleti i odmijeni ju da se jaja ne ohlade. Klepetan nikada nije prstenovan i ne mogu dokazati tu svoju 'sumnju', ali, nekako, kao da se nakon trotjedne ljutnje i samovanja Klepo 'odlučio' vratiti", govori Vokić, pomalo zbunjen cijelom tom situacijom.

"Pao mi je kamen sa srca, što je tako. Malenoj na krov odnesem kantu s vodom i ribicama, rodan budno sve pazi i motri, i sve je nekako isto kao prije. Jako se radujem što će početkom lipnja svijet ugledati još tri male rode. Rodan je tu da pripomogne s kanala donijeti im hranu, i ja ću također češće na pecanje, brzo će kolovoz kada će rodan i mladi ptići morati put Afrike. Još da ljudi koji toliko zovu i pišu iz cijelog svijeta mogu ovdje doći i vidjeti Malenu i njezine ptiče, ovo veselje bi bilo potpuno. Nadam se da će i korona koja ih u tome valjda priječi uskoro proći i da ću moći ispuniti želju tim dragim ljudima", kaže Stipa Vokić.

(24sata.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije