Svijet životinja

Stotine miliona ptica ugine zbog zalijetanja u nebodere

Stotine miliona ptica ugine zbog zalijetanja u nebodere
Foto: Ilustracija | Stotine miliona ptica ugine zbog zalijetanja u nebodere

ČIKAGO - U Sjedinjenim Državama oko 600 miliona ptica ugine svake godine zbog zalijetanja u nebodere, tvrdi istraživači Laboratorije za ornitologiju Kornel.

Čikago, Hjuston i Dalas su zasad najsmrtonosniji za ptice.

Ptice, naime, mogu postati dezorijentisane i početi se zalijetati u zidove zato što su privučene umjetnim svjetlom. Problem je još izraženiji tokom migracijskih sezona kad oko milijardu ptica putuje od Kanade do Latinske Amerike.

"Čikago, Hjuston i Dalas pozicionirani su upravo na putu vazdušnih koridora u Sjevernoj Americi. Zbog njihovog položaja, a i visine zgrada, prijetnja su pticama selicama", tvrdi voditelj istraživanjai ornitolog Kajl Horton.

Osim visine zgrada, problem predstavlja i vrijeme samih migracija. Mnoge ptice lete noću pa ih privlači sjaj nebodera u mraku. Neke ptice svjetlost može toliko dezorijentisati da lete uokolo satima te na kraju iscrpljene slijeću u negostoljubivu i opasnu okolinu.

Ove životinje takođe mogu biti zbunjene zbog biljaka iza prozora. One ih pogrešno vide kao sigurno mjesto slijetanja i zalete se u prozor.

Organizacija Lights Out New York apeluje tako na stanovnike visokih zgrada i nebodera da gase nepotrebna svjetla tokom migracijskih sezona na proljeće i jesen, prenose mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije