Svijet životinja

Sunce i Slatkica nakon 12 godina vraćeni iz Britanije u Kinu

Sunce i Slatkica nakon 12 godina vraćeni iz Britanije u Kinu
Foto: Pixabay/Ilustracija | Sunce i Slatkica nakon 12 godina vraćeni iz Britanije u Kinu

Džinovske pande Jang Guang i Tian Tian stigle su u jugozapadnu kinesku provinciju Sečuan, poslije 12 godina boravka u Britaniji.

Kako prenosi Sinhua, par džinovskih pandi je sletjelo na međunarodni aerodrom Čengdu Šuangliu 5. decembra oko 6.50 ujutro i odmah potom poslat u jednomjesečni karantin, u bazu velikih pandi Bifengsia u Jaanu.

Jang Guang i Tian Tian, što bukvalno znači Sunce i Slatkica, stigli su u Edinburški zoološki vrt u decembru 2011. na 10-godišnji zajam, koji je naknadno produžen za još dvije godine. Kao jedine pande u Britaniji, izazvale su značajnu pažnju, privlačeći rekordan broj posjetilaca u zoološki vrt.

Tokom boravka u Britaniji nisu dobili potomke. Bilo je nekoliko pokušaja da Tian Tian zatrudni, ali bez uspjeha.

Prije odlaska pandi, zoološki vrt u Edinburgu je obavio pripreme kako bi se par prilagodio na predstojeće putovanje. Zoološki vrt je takođe pripremio svjež bambus za pande kao hranu tokom ljeta.

Prema podacima Nacionalne uprave za šumarstvo i travnjake, kineske pande koje žive u 23 ustanove u 19 stranih zemalja uglavnom su u dobrom zdravstvenom stanju, a međunarodna saradnja u tom pogledu je plodna, prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije