Svijet životinja

Tasmanijski tigar se vraća iz mrtvih

Tasmanijski tigar se vraća iz mrtvih
Foto: Wikipedia | Tasmanijski tigar se vraća iz mrtvih

Naučnici bi uskoro mogli da ožive izumrlu vrstu poznatu po nazivu tasmanijski tigar, koja je nekada naseljavala Novu Gvineju i Tasmaniju.

Ovi sisari istrijebljeni su u 19. vijeku, jer su ih tamošnji stočari smatrali prijetnjom za svoju stoku, a posljednji poznati primjerak uginuo je u zatočeništvu 1936. godine.

Sada bi naučnici mogli da ožive izgubljenu vrstu, jer su prvi put uspjeli da izoluju RNK iz 132 godine starog uzorka. 

Novi naučni rad objavljen ove nedjelje u stručnom časopisu "Genome Research" opisuje kako su milioni RNK sekvenci izolovani iz uzorka skladištenog na sobnoj temperaturi. Te sekvence naučnicima će dati nove informacije o genima tasmanijskih tigrova i metabolizmu proteina u njihovim ćelijama.

RNK potiče iz kože i mišićnih tkiva jednog od primjeraka, piše "Popular Mechanics".

"Oživljavanje tasmanijskog tigra ili vunastog mamuta nije trivijalan zadatak i zahtevaće duboko znanje o genomu i transkriptomu (setu svih RNK molekula, prim.prev.) što tek sada počinjemo da otkrivamo", rekao je Emilio Marmol, vođa studije i računarski biolog SciLifeLab laboratorije u Švedskoj.

Iako je riječ o velikom koraku ka potencijalnom oživljavanju izgubljene vrste, takođe je i značajan napredak u uspostavljanju protokola izolovanja RNK, prenosi Euronews. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije