Svijet životinja

Zašto mačke ne bi trebalo da piju kravlje mlijeko

Zašto mačke ne bi trebalo da piju kravlje mlijeko
Foto: Moussa Idrissi/Pexels | To je samo mit: Mačke ne bi trebalo da piju kravlje mlijeko

Često smo svjedoci slika iz djetinjstva gdje je mačka nagnuta nad činijom punom mlijeka, ali istina je daleko od te idile. Iako mnogi vjeruju da je kravlje mlijeko zdravo za mačke, veterinari upozoravaju na suprotne efekte i potencijalne zdravstvene rizike za ove kućne ljubimce.

Pored problema sa varenjem, postoji nekoliko drugih rizika povezanih sa davanjem kravljeg mlijeka mačkama. Jedna od njih je gojaznost. Kravlje mlijeko sadrži mnogo masti i kalorija, što može dovesti do prekomjerne težine kod mačaka ako se daje redovno. Gojaznost je ozbiljan problem koji može da izazove brojne zdravstvene probleme kao što su dijabetes, bolesti srca i problemi sa mobilnošću. Mačke, kao i ljudi, mogu imati alergijske reakcije na određene sastojke hrane, uključujući kravlje mlijeko. Simptomi alergije mogu uključivati svrab, crvenilo kože, dijareju i povraćanje. Zbog toga je važno biti oprezan pri uvođenju novih namirnica u ishranu mačke i obratiti pažnju na bilo kakve znake alergijske reakcije.

Umesto kravljeg mleka, mačke treba da piju vodu kao primarni izvor hidratacije. Pored toga, postoje specijalno formulisane zamjene za mačje mlijeko koje ne sadrže laktozu i koje su bezbjedne za mačke. Takve zamjene mogu biti dobar izvor hranljivih materija za mačke, ali uvijek je važno da se konsultujete sa veterinarom prije nego što napravite bilo kakve promjene u ishrani vašeg ljubimca.

(Pink.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije