Svijet životinja

Tradicionalni događaj promocije odgovornog vlasništva pasa

Tradicionalni događaj promocije odgovornog vlasništva pasa
Foto: N.N. | Tradicionalni događaj promocije odgovornog vlasništva pasa

SARAJEVO - Fondacija „Dogs Trust“ u srijedu je u Sarajevu organizovala svoj tradicionalni događaj promocije odgovornog vlasništva pasa za početak ljeta.

Riječ je  o događaju koji se organizuje početkom ljeta, kako bi se predstavili visoki standardi kaviltetnog udomljavanja pasa koje provodi „Dogs Trust“, a kroz program fostering udomljavanja.

Anel Bećirović, šef predstavništva Fondacije „Dogs Trust“ u Sarajevu ističe da ovo predstavništvo u BiH finansira i, u saradnji s lokalnim partnerima i institucijama, provodi sedam programa, koji su dizajnirani tako da, u skladu s njihovim statusom i raspoloživim sredstvima, pomognu lokalnim vlastima da riješe problem napuštenih pasa.

„Samo odgovorne vlasti mogu, a i obavezne su, provesti mjere Zakona, koje bi, uvezane u samoodrživi sistem upravljanja populacijom pasa, sigurno riješile problem efikasno“, ističe Bećirović.

Ističe da će se programi ove godine provesti na skoro 70 posto teritorije BiH. Naglašava da u Sarajevu djeluju već sedam godina, a uskoro bi Sarajevo trebao dobiti samoodrživi sistem upravljanja populacijom pasa, kakav imaju svi evropski centri.

„Podizanje svijesti važan je dio tog trajnog rješenja pa se neki programi fokusiraju na educiranje.  Škola za pse jedan je od programa educiranja, čiji je cilj prevencija napuštanja pasa, jer pomaže vlasnicima da što bolje razumiju svoje pse i obučava ih kako da njima upravljaju na obostrano zadovoljstvo“,  kazao je Bećirović.

Fondacija "Dogs Trust" već se godinama bavi kvalitetnim udomljavanjem po najvišim standardima u 23 centra širom Velike Britanije.

Jučerašnji događaj  pod motom „Ne kupuj – udomi“ bio je namijenjen svim vlasnicima pasa, onima koji razmišljaju o tome da nabave psa, djeci, roditeljima i svim ljubiteljima pasa.

Podijeljene su i prigodne nagrade za one koji su se sa svojim ljubimcima došli na događaj, a za njamlađe je orgnazovana i raidonica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije