Svijet životinja

U Francuskoj rođene pande-blizanci, kuma Bridžit Makron

U Francuskoj rođene pande-blizanci, kuma Bridžit Makron
Foto: Tanjug/AP | U Francuskoj rođene pande-blizanci, kuma Bridžit Makron

U Zoološkom vrtu u Bovalu, u središnjoj Francuskoj, protekle noći na svijet su došle pande-blizanci, ali jedna nije preživjela, javljaju francuski mediji i navode da će kuma novorođene pande biti supruga francuskog predsjednika Brižit Makron, zajedno sa kineskom prvom damom.

Huan Huan, ženka pande koju je Kina pozajmila na 10 godina francuskom Zoološkom vrtu zajedno sa mužjakom Juan Zijem, rodila je prvu bebu sinoć u 22.18 sati, a drugu 14 minuta kasnije.

Prvorođeno mladunče uginulo je poslije samo jednog sata, jer je bilo isuviše slabašno da bi preživjelo.

Druga beba je savršenog zdravstvenog stanja, navodi francuski list "Ekspres", pozivajući se na zvaničnike Zoološkog vrta.

Francuski mediji prenose i da će prva dama Francuske, Brižit Makron, biti pozvana da, zajedno sa kineskom prvom damom, prisustvuje krštenju novorođene pande.

Dvostruko kumstvo je prije nekoliko dana najavila direktorka za komunikacije Zoološkog vrta u Bovalu Delfin Delor.

Ime će, kako je ona tada navela, izabrati kineska prva dama Peng Lijuan.

Ovo je bio prvi put da su na francuskom tlu rođene pande-blizanci, a događaj je bio utoliko značajniji što, izvan Kine, samo 10 zooloških centara u svijetu ima pande.

Novorođena panda bi, kako je predviđeno, za tri godine trebalo da bude predata Kini, prema dogovoru Kine i Francuske koji je postignut za vrijeme predsjedničkog mandata Nikole Sarkozija.

Ti pregovori su tada imali za cilj da potvrde odlične odnose između Kine i Francuske, ali i da obezbijede rođenje pande, životinje čija je vrsta ugrožena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije