Svijet životinja

Pratite nas na Google news

U Hrvatskoj otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce

U Hrvatskoj otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce
Foto: N.N. | U Hrvatskoj otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce
Fena

​U Dumovcu je u utorak otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce 'Spomengaj' za koji je Grad Zagreb izdvojio 15,5 miliona kuna, a nudi usluge preuzimanje tijela, kremiranja, ukopa te organizacije ispraćaja kućnog ljubimca.

"Zagreb je postao prvi grad u ovom dijelu Europe koji je izgradio suvremeno gradsko groblje za kućne ljubimce", poručili su u saopštenju iz 'Spomengaja'.

Groblje i krematorij prostiru se na gotovo 13.000 metara kvadratnih, a sastoji se od zgrade s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorija s prostorom za prijem i obradu tijela, paviljona za ispraćaje te groblja za kućne ljubimce s deset hiljada mjesta za ukop i polaganje urni.

Voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš rekla je na otvaranju kako je odnos građana prema kućnim ljubimcima stvorio novu potrebu dostojanstvenog oproštaja od ljubimaca.

Jedan od inicijatora izgradnje groblja i krematorija za kućne ljubimce je zagrebački Zoološki vrt. Njegov direktor Damir Skok naglasio je kako projekt omogućuje sigurno zbrinjavanje kućnih ljubimaca nakon njihove smrti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja te onečišćenja okoline.

'Spomengaj' vlasnicima kućnih ljubimaca svih vrsta nudi niz usluga vezanih uz smrt kućnog ljubimca - preuzimanje tijela s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kremiranje, organizaciju ispraćaja, polaganje urne u kasetu, ukop tijela ili urne u grobno mjesto te uređenje i održavanje grobnog mjesta.

Cijene pojedinačnog kremiranja kućnih ljubimaca kreće se, ovisno o njihovoj težini, od 250 do 2000 kuna, dok se cijena skupnog kremiranja kreće od 150 do 1500 kuna, prenosi Hina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije