Svijet životinja

U Hrvatskoj otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce

U Hrvatskoj otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce
Foto: N.N. | U Hrvatskoj otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce
Fena

​U Dumovcu je u utorak otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce 'Spomengaj' za koji je Grad Zagreb izdvojio 15,5 miliona kuna, a nudi usluge preuzimanje tijela, kremiranja, ukopa te organizacije ispraćaja kućnog ljubimca.

"Zagreb je postao prvi grad u ovom dijelu Europe koji je izgradio suvremeno gradsko groblje za kućne ljubimce", poručili su u saopštenju iz 'Spomengaja'.

Groblje i krematorij prostiru se na gotovo 13.000 metara kvadratnih, a sastoji se od zgrade s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorija s prostorom za prijem i obradu tijela, paviljona za ispraćaje te groblja za kućne ljubimce s deset hiljada mjesta za ukop i polaganje urni.

Voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš rekla je na otvaranju kako je odnos građana prema kućnim ljubimcima stvorio novu potrebu dostojanstvenog oproštaja od ljubimaca.

Jedan od inicijatora izgradnje groblja i krematorija za kućne ljubimce je zagrebački Zoološki vrt. Njegov direktor Damir Skok naglasio je kako projekt omogućuje sigurno zbrinjavanje kućnih ljubimaca nakon njihove smrti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja te onečišćenja okoline.

'Spomengaj' vlasnicima kućnih ljubimaca svih vrsta nudi niz usluga vezanih uz smrt kućnog ljubimca - preuzimanje tijela s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kremiranje, organizaciju ispraćaja, polaganje urne u kasetu, ukop tijela ili urne u grobno mjesto te uređenje i održavanje grobnog mjesta.

Cijene pojedinačnog kremiranja kućnih ljubimaca kreće se, ovisno o njihovoj težini, od 250 do 2000 kuna, dok se cijena skupnog kremiranja kreće od 150 do 1500 kuna, prenosi Hina.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije