Svijet životinja

U Indiji otvorena prva bolnica za slonove

U Indiji otvorena prva bolnica za slonove
Foto: Ilustracija | U Indiji otvorena prva bolnica za slonove

U sjevernoj indijskoj državi Utar Pradeš otvorena je prva bolnica za slonove, koja je opremljena najsavremenijim sredstvima za liječenje ovih životinja važnih za indijsku kulturu, a koja uz to privlači lokalne i strane turiste.

U bolnici, otvorenoj u petak u svetom hinduističkom gradu Maturi, jedan od prvih pacijenata je 49-godišnja slonica Aša, koja je postavila svoju lijevu prednju nogu na stalak kako bi joj ljekar sanirao povredu, dok su posjetioci sve snimali mobilnim telefonima, prenosi danas Reuters.

Nova bolnica, koja se prostire na više od 12.000 kvadratnih metara, opremljena je, između ostalog, bežičnim digitalnim redgenskim uređajem, aparatom za termografsko snimanje, ultrasonografskim uređajem i karantinskim prostorijama.

Ova ustanova namijenjena je liječenju povrijeđenim, bolesnim i starim slonovima.

Slonovi su važan dio indijske kulture i veoma su prisutni na festivalima i u procesijama na jugu zemlje, a koriste se i kao turističke atrakcije u sjevernim i zapadnim regionima.

Međutim, iako su poštovani kao kulturni i vjerski simbol u Indiji, slonovi su često zlostavljani, pa su oni nerijetko žrtve elektrošokova, željezničkih nesreća, trovanja, kao i bespravnog lova, upozoravaju borci za prava životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije