Svijet životinja

U Parku prirode Papuk nakon 60 godina pojavio se vuk

U Parku prirode Papuk nakon 60 godina pojavio se vuk
Foto: YouTube/Screenshot | U Parku prirode Papuk nakon 60 godina pojavio se vuk

VIROVITICA - Na području Parka prirode Papuk u Hrvatskoj nakon više od 60 godina pojavio se vuk.

Jedinka vuka snimljena je kamerama Čuvarske službe Parka prirode Papuk početkom novembra nakon čega su stručnjaci Zavoda za zaštitu okoline i prirode Ministarstva ekonomije i održivog razvoja, Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu i Parka prirode Papuk počeli da pratiti znake prisutnosti te zakonom zaštićene životinje.

"Nakon što smo bez sumnje dokazali prisutnost vuka u Parku prirode Papuk, obavili smo razgovore sa gotovo svim korisnicima prostora, upoznali ih sa činjenicama koje upućuju na to da pojava vuka nije neočekivana, ali ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste da ne predstavlja opasnost, niti za fond divljači, niti za stočare", rekao je direktor Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

Dodao je kako su se ranija nagađanja o napadima na stoku na širem području oko Papuka pokazala pogrešnim, jer je utvrđeno da nije bila riječ o vukovima, nego psima koji su lutali bez nadzora.

Zbog straha da bi lovci mogli da zamijene šakala i vuka zbog velike sličnosti i da bi vuk mogao da strada u ovoj lovnoj sezoni, lovačka udruženja su pozvana na oprez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije