Svijet životinja

U Peruu 3.000 mladunaca kornjača pušteno u divljinu Amazona

U Peruu 3.000 mladunaca kornjača pušteno u divljinu Amazona
Foto: Chikilino/Pixabay | U Peruu 3.000 mladunaca kornjača pušteno u divljinu Amazona

LIMA - Volonteri su u južnoameričkoj državi Peruu u divljinu pustili 3.000 mladunaca riječne kornjače, vrste koja je u području Amazona već duže ugrožena.

Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) smatra riječne kornjače "ranjivom vrstom" pošto ih godinama ubijaju radi ishrane ljudi ili drže kao kućne ljubimce, prenosi Rojters.

Iako je zaštićena Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES), populacija kornjača u stalnom je opadanju već niz godina.

"Važno je da očuvamo vrstu u oblasti Amazona pošto je ona već duže ugrožena. Cilj nam je ponovno obnavljanje ove populacije", rekla je Sabrina Pipa, biolog koja radi na zaštiti slatkovodnih kornjača.

Kornjače nose naučno ime Podocnemis unifilis, ali ih Peruanci zovu Tariyaca kornjače.

Pipa je navela da je projekat Tariyaca počeo 2019. godine i da je do sada zaštićeno oko 6.000 riječnih kornjača, pored onih koje su ove godine sačuvane.

Naučnici su saglasni da je očuvanje amazonske prašume od vitalnog značaja za izbjegavanje katastrofalnih klimatskih promjena zbog njene sposobnosti da apsorbuje gasove koji stvaraju efekat staklene bašte, a Peruu pripada drugi najveći dio amazonskih prašuma poslije Brazila, dok je tokom protekle dvije decenije više od 19.700 kvadratnih kilometara peruanskog Amazona uništeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije