Svijet životinja

U Riju održan karneval za pse

U Riju održan karneval za pse
Foto: Tanjug/AP | U Riju održan karneval za pse

Karneval u Rio de Žaneiru i prateće proslave ove godine su otkazani, ali su se vlasnici pasa iz tog grada juče okupili da bi njihovi kostimirani mezimci paradirali na nadmetanju za najbolji kostim.

Tradicionalne ulične zabave i parade oko Sambadroma su otkazane zbog korona virusa, ali su psi imali svojih pet minuta na "Blokau". Naziv događaja je kovanica od "kao" pas na portugalskom, i "bloko" karnevalska žurka.

Psi i njihovi vlasnici su svoju paradu imali u privatnom klubu, pošto je uobičajeno mjesto, Avenija Atlantika duž plaže Kopakabana, bilo zatvoreno. Gradonačelnik Rija je u sklopu borbe protiv epidemije zabranio sve javne proslave.

"Karioke (nadimak za stanovnike Rija) nose radost karnevala u venama. Pozvali smo ograničenu publiku na komemorativni događaj koji sprečava da se karneval iz 2021. završi kao da se ništa nije desilo. Tokom pandemije su mogi ljudi usvojili pse kao način da prebrode samoću izolacije. Suočeni s korona virusom, mi smo zajedno s našim psima", rekao je Marko Antonio Marinjo, koji već 18 godina organizuje parade pasa.

Na podijumu su, pored ostalih, bili psi obučeni u klovna, Snježanu i Crvenkapu.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Ova parada je za mnoge učesnike bila prilika da na trenutak napuste izolaciju i dožive bar malo karnevalskog duha.

"Nisam mogla da propustim ovo. To je prostrano, provjetreno i veoma poznato mjesto", rekla je žena koja je dovela svog jorkširskog terijera obučenog kao ljekara, s keceljom, maskom i stetoskopom.

Ona je navela da je to "bijeg od karantina" i da su "psi ljude izveli u šetnju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije