Svijet životinja

U pećinama Resave živi 28 vrsta šišmiša, ne prenose koronu

U pećinama Resave živi 28 vrsta šišmiša, ne prenose koronu
Foto: N.N. | U pećinama Resave živi 28 vrsta šišmiša, ne prenose koronu

U pećinama Beljanice i Kučajskih planina, računajući i najapoznatiju Resavsku pećinu kod Despotovca, živi 28 vrsta šišmiša, ali nisu prenosici korona virusa, uzročnika sadašnje pandemije, tvrde planinari Despotovca i Svilajnca.

Među njima je i širokouhi ljiljak veličine svega šest centimetara, koga su, prije 15 godina otkrili istraživači Biološkog istraživačkog društva "Josif Pančić" iz Beograda.

Ovaj slijepi miš je otkriven na Beljanici, gdje je registrovano 28 vrsta šišmiša, rekli su planinari Tanjugu.

Samo u pećini Bela sela, registrovano je 18 vrsta slijepih miševa, a ima ih i u Vlaškoj i Radoševskoj pećini, ističu planinari.

U ove dijelove Donje i Gornje Resave, u kojoj je mnogo malih i velikih pećina, ističu planinari, preko 25 godina, po letu, dolaze istraživači, uglavnom studenti Biološkog fakulteta, ali i gimnazijalci, zaviruju u najskrovitija mesta i osmatraju šišmise.

Pred mrak razapinju specijalne mreže iznad vodotoka reke Resave i hvataju slepe miševe za proučavanje a došli su, tvrde planinari, i do podatka da "jedan najmanji šišmiš za noć, kada se kreće, pojede oko tri hiljade komaraca kojih zato ih nema na Resavi i Beljanici".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije