Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Učite o ljubavi od ptica s Antarktika: Pingvini prose svoje ženke

Učite o ljubavi od ptica s Antarktika: Pingvini prose svoje ženke
Foto: N.N. | Učite o ljubavi od ptica s Antarktika: Pingvini prose svoje ženke
N.N.

Kada bismo uzore u ljubavi tražili među životinjama, stručnjaci bi bez razmišljanja preporučili - pingvine.

Prelijepe ptice s Antarktika ne lete, ali o toplini, nježnosti i izražavanju emocija znaju mnogo više od većine pripadnika životinjskog carstva.

Naime, mužjaci određenih vrsta pingvina, nakon što pronađu ženku s kojom bi proveli život, lutaju cijelom plažom tražeći savršeni kamen, koji je u njihovom svijetu nešto poput vjenčanog prstena kod ljudi.

Kada pingvin pronađe kamen, odnosi ga do svoje odabranice te ga potom spusti pored njenih nogu. Ako ženka podigne komad šljunka, mužjak to shvata kao pristanak, a ako ne, mužjak je odbijen.

Ovaj posebni ritual imaju adelijski pingvini, a ime su dobili nakon što ih je francuski istraživač tako nazvao 1830. godine po svojoj supruzi Adeli.

I dok je nekima neobično da pingvin donosi na dar svojoj odabranici šljunak, jer to djeluje kao nevažan dio plaže, za pingvine je on vrlo dragocjen. 

Adelijski pingvini kamenčiće koriste za pravljenje gnijezda, odnosno raspoređuju ih oko rupe u zemlji, a neke ženke čak kradu šljunak iz drugih gnijezda.

U čak 72 odsto slučajeva pingvini su vjerne životinje, rastaju se u slučaju uginuća ili su razlozi "logističke prirode".

* Kažu da pingvini bukvalno svakog dana izjavljuju ljubav partneru, i to glasnim krikom, da svi to čuju. Ne mare za ponos i ne znaju za stid.

* Kada vide nekoga koga vole, počinju da plešu, da bi im pokazali koliko su radosni što su se sreli.

* Oni su primjer za odanost, jer su monogamni i nerijetko imaju jednog partnera tokom cijelog života, osim kada se dogodi smrt voljene ptice.

* Nesebični su u roditeljskoj ulozi i dijele odgovornost u vaspitanju i hranjenju mladunaca. Zajedno grade i gnijezda za njih. Prema mladuncima su nježni i privrženi su im bez zadrške.

* Pingvinima je komunikacija veoma važna, pa tako stalno nešto "pričaju" s partnerom. Dešava se i da padne svađa, ali se svaka razmirica završi na konstruktivan način.

Najčitanije