Svijet životinja

Ugrožena pank kornjača, rijedak daleki rođak dinosaurusa

Ugrožena pank kornjača, rijedak daleki rođak dinosaurusa
Foto: N.N. | Ugrožena pank kornjača, rijedak daleki rođak dinosaurusa

Kada je vidite, možda biste pomislili da je pank frizura sasvim dovoljna da bi neobična kornjača iz rijeke Meri, u Kvinslendu u Australiji, bila označena kao jednistvena vrsta.

Iako ova vrsta ima još jednu nesvakidašnju odliku, to što pod vodom diše na genitalije, ona je ugrožena, pa se australijski naučnici sada na sve načine trude da je zaštite i stave na listu jedinstvenih ugroženih reptila, prije nego što bude kasno.

Jedino stanište ove vrste kornjače na svijetu je reka Meri. Nadimak "pank kornjača" dobila je po karakterističnoj "frizuri" na vrhu glave, koja potiče od riječnih algi koje na njoj parazitiraju.

Specifičan način disanja preko genitalija omogućava im da pod vodom ostanu i do tri dana.

Ova kornjača se našla na 29. mjestu liste globalno ugroženih životinjskih vrsta Londonskog zoološkog društva, na kojoj se nalaze ukupno 572 vrste reptila. Prva na listi je njena "rođaka" madagaskarska glavata kornjača, koja je ugroženija od bilo koje druge vrste vodozemaca, ptica ili sisara na svijetu.

"Kao što je to slučaj i sa tigrovima, nosorozima i slonovima, od vitalne je važnosti da sačuvamo i ove jednistvene vrste često zanemarenih životinja", navode iz Londonskog društva i naglašavaju da su ovi ugroženi reptili "posljednji preživjeli primjerci drevnih loza koje se protežu čak do vremena dinosaurusa".

U slučaju koranjače iz rijeke Meri morali bismo da se vratimo oko 50 miliona godina unazad da bismo pronašli njene najbliže srodnike, kažu naučnici.

Ukupna trenutna brojnost populacije ovih kornjača nije savima poznata, a brojevi variraju budući da su od '60.-ih naovamo ove kornjače hvatane i prodavane kao kućni ljubimci.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije