Svijet životinja

Upoznajte neobične providne žabe

Upoznajte neobične providne žabe
Foto: N.N. | Upoznajte neobične providne žabe

Među mnogim čudesnim i fascinantnim vodozemcima na našem planetu, Staklena žaba se posebno ističe.

Cijeli njen stomak je proziran i izgleda kao da je napravljen od stakla. Prozrni stomak nije jedina nevjerovatna stvar vezana za ova neobična stvorenja. One su također i jedna od rijetkih vrsta vodozemaca gdje se otac brine za potomke.

Većina žaba iz ove porodice je svijetlo zelene boje sa dodacima žute, bijele, crne i plave boje. Obično narastu oko 20-30 milimetara, ali neke vrste, mogu narasti i znatno veće.

Staklene žabe žive među drvećem i biljkama vlažnih planinskih šuma u Srednjoj i Južnoj Americi. Tokom sezone parenja žive uz rijeke i potoke gdje polažu jaja na lišće koje visi iznad vode. Ženke bježe nazad na krošnje čim polože jaja. Tada mužjaci preuzimaju brigu i borave u neposrednoj bilizini jaja, održavaju ih mokrim i štite od predatora.

Ove neobične žabe su posebno važni bioindikatori (bioindikatori su vrste koje nam daju naznake o zdravlju okoliša u kojem žive). Prateći staklene žabe, naučnici mogu mnogo lakše proučavati utjecaj globalnog zatopljenja na ove šume, kao i na nevjerovatne vrste koje ih nastanjuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije