Svijet životinja

Velika Britanija ima plan zabraniti posjedovanje određene pasmine

Velika Britanija ima plan zabraniti posjedovanje određene pasmine
Foto: Twitter / Printscreen | Velika Britanija ima plan zabraniti posjedovanje određene pasmine

Nakon serije brutalnih napada, britanski premijer Riši Sunak obećava da će do kraja 2023. godine zabraniti uzgoj i posjedovanje pasmine američki buldog XL. Ova pasmina okrivljena je za nedavni porast slučajeva napada pasa u kojima je devet Britanaca izgubilo život tokom protekle godine.

Američki buldozi XL su bili uključeni u najmanje četiri takve smrti, dok je kaninus ukrštanjem iste pasmine odgovoran za petu smrt u decembru 2022. godine. Zato je premijer Sunak sada naložio ministrima da sastave panel stručnjaka koji će definisati pasminu kako bi se ona mogla zakonski zabraniti.

Ako je pasmina psa uvrštena na britansku listu zabranjenih pasmina, to znači da je prema Zakonu o opasnim psima iz 1991. godine, ilegalno posjedovati pse koji odgovaraju službenom opisu te pasmine.

Zakon trenutno zabranjuje četiri različite pasmine u Britaniji - pit bul terijer, tosa, dogo argentino i brazilska doga. Čak i ako pas nije čistokrvni, može spadati pod definiciju zabranjene pasmine.

Vlasnici pasa koji odgovaraju opisu zabranjenih pasmina mogu biti osuđeni na do šest mjeseci zatvora ili na novčanu kaznu, a psi će biti usmrćeni.

Ako dokažete da vaš pas nije zabranjena pasmina, pas će vam biti vraćen. Takođe, vlasnici pasa koji mogu dokazati da njihovi psi nisu opasni, uprkos tome što odgovaraju opisu pasmine sa zabranjenog popisa, mogu dobiti izuzeća.

Američki buldog XL priznat je 2004. godine kao zasebna pasmina, uzgojen od američkog pit bul terijera koji je već zabranjen u Britaniji. Opisuju se kao psi teški do 60 kilograma i visoki do 58 centimetara. Američki buldog inače dolazi u četiri veličine (pocket, standard, classic i XL).

Ova zabrana bi mogla imati dalekosežne posljedice za vlasnike pasa u Ujedinjenom Kraljevstvu, posebno one koji posjeduju pse pasmine američki buldog XL, navodi "Index". S obzirom na stroge kazne i regulative, vlasnici pasa moraće biti još oprezniji u odabiru i odgoju svojih ljubimaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije