Svijet životinja

Vidre i kormorani tamane ribu na Sani

Vidre i kormorani tamane ribu na Sani
Foto: Zlatan Čekić | Vidre i kormorani tamane ribu na Sani

SANSKI MOST - Riblji fond na rijeci Sani i njenim pritokama u značajnoj mjeri je ugrožen zbog umnožavanja brojnih predatora koji napadaju ribu, a najveću štetu trenutno pričinjavaju vidre i kormorani.

Ovo tvrdi ribočuvar Teufik Hasanić, te navodi kako je brojno stanje vidri u posljednjoj deceniji umnogostručeno zahvaljujući čistoći ovdašnjih voda, te tome što je riječ o životinji koja se nalazi na crvenoj listi zaštićenih vrsta.

"Povećanje broja vidri ima ekološki značaj i svjedoči o čistoći rijeka. Međutim, loša strana je što vidre love ribu u velikim količinama, a jedna odrasla vidra dnevno pojede i do četiri kilograma ribe. Kada hrani mlade, i mnogo više", kaže Hasanić.

Prema njegovim riječima, reprodukcija ovih životinja direktno je proporcionalna smanjenju ribljeg fonda, a tome su doprinijeli i zakonski propisi koji štite ovu vrstu koja je zbog prekomjernog izlova bila na granici biološkog opstanka.

Bosna i Hercegovina je potpisnik konvencije o zaštiti ove životinje, a zanimljivo je da vidre nemaju pravog prirodnog neprijatelja.

"S obzirom na to da ovih životinja sada ima na desetine, jasno je kako je riblji fond značajno ugrožen. Iako se smatra da su vidre plašljive životinje, kada se osjete ugroženim ili brane mlade, nasrću i na čovjeka, a jedan takav primjer smo nedavno zabilježili", navodi Hasanić.

Dodaje kako su sve brojnija i jata kormorana, te da ribolovci nemaju rješenje niti odgovor na ovaj problem.

"Postoji nekoliko velikih jata na Sani i njenim pritokama Sanici i Dabru, a ono što je primjetno jeste da se broj kormorana neprestano povećava. Kada susretnem njihova jata, pokušavam ih preplašiti ili otjerati petardama, ali oni se samo premjeste na drugu lokaciju", kaže ovaj ribočuvar.

Dodaje kako je negativno što izlovljavaju ribu tako da je ne jedu cijelu, već samo dijelove, te je time ekonomska šteta po riblji fond veća.

Sekretar Sportskog ribolovnog društva "Devet rijeka" Nirzad Karamujić navodi kako je ovo ribolovačko društvo u više navrata obavilo značajna poribljavanja Sane i njenih pritoka ribljom mlađi, kao i odraslom ribom, te im je stalo da očuvaju brojnost ribljeg fonda koji je ranijih godina u značajnoj mjeri devastiran.

Iako su pomoć zatražili od lovaca, u Lovačkom društvu "Sana" kažu kako su u svemu nemoćni, jer su, poput vidri, i kormorani ptice koje se nalaze na crvenoj listi i lov na njih je strogo zabranjen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije