Svijet životinja

Vjeverice dijele osobine ličnosti sa ljudima

Vjeverice dijele osobine ličnosti sa ljudima
Foto: Alexas_Fotos/Pixabay | Vjeverice dijele osobine ličnosti sa ljudima
N.N.

​Novo istraživanje koje su sproveli Kalifornijski univerzitet i naučnici iz Davisa objavljeno u časopisu Animal Behavior ovog mjeseca otkriva da vjeverice dijele neke osobine ličnosti izražene kod ljudi.

Vjeverice su možda mnogo manje od nas, ali čini se da sa ljudima imaju mnogo više zajedničkog nego što se mislilo.

Istraživanje je otkrilo da vjeverice izražavaju četiri osobine - aktivnost, društvenost, smjelost i agresivnost - koje utiču na njihovo kretanje, pristup resursima i korištenje prostora u prirodi.

Istraživači su sproveli testove na životinjama kako bi utvrdili da bi u nekim slučajevima "više društvenog života moglo spasiti život pojedinca", prema online izvještaju UC Davis o studiji.

Iako životinje nisu ugrožene, istraživači su otkrili da "razumijevanje kako ličnost životinje utiče na korištenje prostora važno za očuvanje divljih životinja".

Nalazi su otkrili da su hrabrije vjeverice imale koristi od svog ponašanja, dobivši "veća jezgra u kojima su koncentrisale svoju aktivnost". Odvažne životinje su se takođe brže kretale, bile su "agresivnije", "aktivnije" i "imale su veći pristup grgečima".

Takođe, u ranijem istraživanju utvrđeno je da vjeverice imaju još jednu sličnost sa ljudima, tačnije da baš poput ljudi mogu biti ljevoruke i desnoruke.

Vodeća autorka istraživanja Džaklin Aliperti je za UC Davis rekla: "Ovo dodaje mali, ali sve veći broj studija koje pokazuju da su pojedinci važni."

Dok se vjeverice sa zlatnim krznom smatraju asocijalnima, prema istraživanju, "čini se da unutar ove asocijalne vrste pojedinci koji imaju tendenciju biti relativno društveniji imaju prednost".

 

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije