Svijet životinja

Vlasnici mačaka pametniji, a pasa društveniji

Vlasnici mačaka pametniji, a pasa društveniji
Foto: N.N. | Vlasnici mačaka pametniji, a pasa društveniji

Volite li više mačke ili pse? Odgovor na ovo pitanje može otkriti puno toga o vašoj ličnosti i karakteru. Zabavite se i u nastavku provjerite ima li istine u mišljenju stručnjaka o razlikama između ljubitelja pasa i mačaka.

Da li imate kod kuće lojalnog psa koji se ne odvaja od vas ili pak macu individualku koja se s vama mazi samo onda kada njoj to odgovara? O karakteru pasa i mačaka već se mnogo toga zna, ali i odabir između psa i mačke može puno toga otkriti o vašem karakteru.

Ljubitelji pasa su ekstroverti, a ljubitelji mačaka introverti

Istraživanje psihologa Sejmuela D. Goslinga i njegovog tima potvrdilo je mišljenje kako su ljubitelji pasa uglavnom društveniji od ljubitelja mačaka. Potonji se često vole osamiti i cijene vrijeme provedeno u okviru svoja četiri zida bez prisustva drugih ljudi, dok su vlasnici pasa ekstroverti koji obožavaju boravak u društvu.

Izvođenje psa u šetnju samo je po sebi aktivnost koja u većini slučajeva zahtijeva gotovo svakodnevnu komunikaciju s nepoznatim ljudima, pa su vlasnici pasa pravi majstori u uspostavljanju kontakata s potpunim strancima. S druge strane, osobe koje vole mačke često su introverti i izbjegavaju "bespotrebnu" komunikaciju s nepoznatim ljudima.

"Mačkoljupci" su individualci, a osobe koje vole pse igraju prema pravilima

Nekoliko istraživanja pokazalo je da vlasnici mačaka nisu konformisti. Odlikuje ih individualizam. Prema mišljenju stručnjaka, ova karakteristika zapravo je preslika ličnosti mačaka koje su poznate po tome da se ne vole prilagođavati vlasnicima, nego se naposljetku mi prilagođavamo njima.

Prema uvriježenoj predrasudi, osobe koje vole mačke smatraju se neurotičnim, ali većina istraživanja to nije potvrdila. Upravo suprotno, vlasnici mačaka pokazali su se kao emocionalno stabilne osobe. Ljubitelji pasa takođe mogu biti individualci s izraženim nekonformističkim stavovima, ali za razliku od osoba koje vole mačke, bez problema igraju prema pravilima društva.

Različiti motivi za odabir kućnog ljubimca

Prema podacima iz istraživanja koje je sprovela profesorica psihologije Denis Gastelo sa svojim timom, 38 odsto vlasnika pasa odabralo je tu životinju za kućnog ljubimca jer su željeli društvo i motiv za izlazak iz kuće, a 45 odsto vlasnika mačaka u svom ljubimcu traži ljubav i privrženost. Iako se naposljetku sve svodi na potrebu za društvom, i ovdje je očigledna razlika između ekstrovertirane i introvertirane osobnosti ljubitelja pasa i mačaka.

"Ima smisla da je ljubitelj pasa življi jer želi biti vani, razgovarati s ljudima te sa sobom voditi psa. S druge strane, ako ste introvertiraniji i osjetljiviji, možda ćete radije kući čitati knjigu i biće vam praktično što vaša mačka ne mora izlaziti", istaknula je Gastelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije