Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Zanimljive činjenice o bokserima

Zanimljive činjenice o bokserima
Foto: N.N. | Zanimljive činjenice o bokserima
N.N.

Opisuju ih često kao klovnove i vječite štence, ali svi koji su se s njima makar sreli znaju da ovi veliki psi imaju još veće srce.

A kad pročitate narednih deset činjenica o bokserima, volećete ih još više, piše Pet Magazine.

1. Potiču iz Njemačke

Bokseri su nasljednici danas izumrle rase poznate kao Bullenbeisser, što na njemačkom znači "onaj koji ujda bikove".

 Riječ je o velikoj rasi koja je takođe puno uticala na buldoga i mastifa. Bulenbajzer je odgajan u Njemačkoj kao pas koji je korišćen za lov na krupnu divljač poput divljih veprova, pa čak i medvjeda. Vremenom su počeli da uzgajaju manje primjerke u Belgiji, koji su korišćeni kao mesarski i stočarski psi. Vjeruje se da su ti manji primjerci direktni preci modernog boksera. Do 1895. godine Minhen je dobio svoj prvi klub odgajivača boksera, koji je postavio standarde rase.

2. Zaista boksuju

Kao što se iz imena može naslutiti, ovi psi imaju impresivan lijevi direkt. Kad se igraju, pripadnici ove rase imaju običaj da se usprave na zadnjim šapama, a prednjim udare naprijed poput ljudskih boksera. Mnogi vjeruju da su po tome i dobili ime, ali nema dokaza da je zaista tako.

3. Njihov oblik glave ima svrhu

Bokseri su poznati po neobičnom obliku glave. Prema standardima rase, njihova njuška trebalo bi da bude upola kraće od lobanje. Zajedno s izbačenom donjom vilicom i jakim zubima, to je pomagalo bokserima da zagrizu i čvrsto drže svoj plen. Ovi psi odgajani su da budu sposobni da zagrizu životinju i tako je drže sve dok vlasnik ne stigne, a kratka njuška im je pomagala da sve vrijeme mogu normalno da dišu.

4. Neki imaju stvarno duge jezike

Rekord u kategoriji "najduži pseći jezik" držao je bokser po imenu Brendi. Njegov nevjerovatni jezik bio je dugačak impresivna 43 centimetra. Poređenja radi, najduži ljudski jezik ikada izmeren imao je svega 10,1 centimetar. Džin Simons među psima živio je u Mičigenu sa svojim vlasnikom Džonom sve do svoje smrti 2002. godine.

5. Proslavili su se tokom rata

Tokom Prvog svjetskog rata bokseri su bili jedna od sedam rasa koje su izabrane da pomažu njemačkim vojnicima. U Drugom svjetskom ratu, rasa je očarala i druge strane, pa su ih "zaposlili" i američki vojnici. Odani psi na frontu su prenosili poruke i namirnice, i pomagali da se pronađu ranjeni vojnici na bojištu. Psi su u to vrijeme smatrani idealnim prenosiocima poruka jer su mogli da trče brzo preko različitih terena, a nisu bile velike šanse da ih ubiju snajperom. Bokser je postao još popularniji poslije rata, a Britansko kinološko društvo prihvatilo ih je 1948. godine.

6. Nisu zastupljeni u Holivudu

Bokseri su na osmom mjestu po popularnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, ali nisu ni izbliza toliko prisutni u filmovima. Za razliku od njemačkih ovčara i džek-rasela, bokseri dobijaju veoma malo vremena na velikom platnu. Situacija je bila drugačija na samom početku filma, kad su bokseri glumili u nekima od najranijih holivudskih ostvarenja.

7. Muči ih loš sluh

Prema Američkom kinološkom klubu, bokseri mogu imati tri boje – svetlosmeđu, tigrastu ili bijelu. Iako su sve tri dozvoljene, bijela nosi neke ozbiljne zdravstvene rizike. Beli bokseri nerijetko su gluvi.

8. Treba im vremena da odrastu

Ovi psi pate od ozbiljnog slučaja sindroma Petar Pan. Bokserima je potrebno oko tri godine da dostignu zrelost, što ih čini psima kod kojih detinjstvo najduže traje.

9. Morate im čistiti nabore

Kao lovački psi, bokseri su morali da drže plijen dovoljno dugo dok ih lovac ne sustigne. Nabori na njihovom licu služili su kao kanali koji odvode krv iz njihovih očiju. Danas, ovi psi se uglavnom izležavaju u stanovima, pa im nabori služe samo da bi izgledali slađe. Međutim, da biste sprečili infekcije, morate im redovno čistiti nabore.

10. Slavni ih obožavaju

Mnoge zvijezde imaju boksere za ljubimce. Među njima su i Hju Džekmen, Kameron Dijaz, Dženifer Lav Hjuit, Džesika Bil, Džastin Timberlejk, Luk Peri, Rajan Renolds…

(NN/b92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije