Svijet životinja

Zarada zagarantovana, ali šta je neophodno za gajenje pauna

Zarada zagarantovana, ali šta je neophodno za gajenje pauna
Foto: Pixnio | Zarada zagarantovana, ali šta je neophodno za gajenje pauna

​Pauni su svakako glavne zvijezde svakog dvorišta. Njihove raskošne boje sigurno nikoga ne ostavljaju ravnosušnim, a sudeći po oglasima i te kako su na cijeni.

Paun je ptica raskošne ljepote perja koja pripada porodici fazana. Rod pauna se dijeli na dvije vrste: indijski paun (Pavo cristatus) i zeleni paun (Pavo muticus) koga zovu još i "nijemi". Najčešće naseljava istočnu i južnu Indiju, ali i ostrvo Cejlon. Voli život u brdovitim i planinskim predjelima, čak i do 2.000 metara nadmorske visine.

Njegova prirodna staništa su šume, a zbog svoje popularnosti i ljepote sve više se može naći i u vrtovima, dvorištima i parkovima, gdje služi kao ukras, i gdje može slobodno da se razmeće svojom ljepotom.

Ukoliko ste čvrsto riješeni da uzmete ovu pticu za ljubimca, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju. Najprije, treba napomenuti da su pauni vrlo osjetljivi kada su mladi - smeta im kiša i rosa, pa ih treba od njih čuvati. Postoje čak primjeri da je došlo do uginuća, ako se desilo da paun do trećeg mjeseca starosti pokisne.

Šta još treba da znate:

Društvo - pauni su društvene životinje, pa se preporučuje da ih uzimate u paru, inače budu usamljeni.

Smještaj - paun mora imati dosta mjesta za "šepurenje", u suprotnom oštećuje mu se perje, a i neće biti dobro raspoložen.

Zašto se koristi baš paunovo pero? Prvi razlog je materija od koje je pero sazdano - ona slabo upija vodu i lako se formira u oblik tijela mušice. Drugi razlog je boja i sjaj pera ove ptice - idealna je za kopiranje izgleda insekata, prenosi "Agromedia".

Bilo da vidite neku korist od gajenja ove specifične ptice u vašem dvorištu, ili mislite da bi vam on samo smetao, ne možete poreći da njegovo prisustvo unosi boju i živost u svakodnevni život jednog domaćinstva.

Cijena

Na osnovu oglasa može se vidjeti da su pauni i te kako na cijeni. Naime, dok se mladi paunu kreću od 5.000 pa na više, stariji mogu dostići ozbiljnu cijenu. Tako je jedan korisnik za svog pauna zatražio čak 500 evra.

"Prodajem zelenog pauna za 500 evra. Paun je star četiri godine i polno je zreo. Sve ostale informacije možete dobiti na broj" pisalo je u oglasu.

Nema sumnje da se gajenje ove ptice i te kako isplati, u svakom smislu, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije