Svijet životinja

Zašto mačke grizu svoje vlasnike?

Zašto mačke grizu svoje vlasnike?
Foto: N.N. | Zašto mačke grizu svoje vlasnike?

Mazite svog mezimca, on zadovoljno prede, a onda vas naglo ugrize. Da li je riječ o "ljubavnim ugrizima" ili vaša mačka pokazuje znakove agresije?

Stručnjaci za ponašanje mačaka daju odgovor na pitanje zašto nas grizu i otkrivaju kako da razlikujemo njihovu naklonost od poruke da nisu srećne, piše Pet Magazine.

Govor tijela

Svaki vlasnik sigurno je naučio da predenje nije uvijek znak zadovoljstva, pa se tako više oslanja na mačji govor tijela nego na zvukove koje proizvodi. Ako su vašem mezimcu uši zabačene unazad, rep mu je visoko podignut i ispušta tihi zvuk sličan režanju – to je jasan znak da je uznemiren i da lako može napasti i ugristi. Međutim, ako vas mezimac gricne dok je opušten tokom maženja, gleda vas i sporo trepće, prede, „mesi“ vas šapicama, a onda vas gricne – e to je ugriz ljubavi. Prema riječima australijskih stručnjaka za ponašanje životinja, ovo je siguran znak da je mačka pretjerano stimulisana, odnosno, da su receptori na njenoj koži primili dovoljno užitka i da dalje maženje vodi u bol, pa ga mačka prekida grickanjem.

Navika

Dok su male, mačke nježnim ugrizima "zadirkuju" svoju braću i sestre, pokazujući im tako ljubav i naklonost. Mnoge mačke i u starijem dobu zadrže ovu naviku pa svoje vlasnike s vremena na vreme počaste nežnim dodirom zubića i tako im saopštavaju da ih vole, ili da je vrijeme za maženje i pažnju.

Igra

Mačići se neretko grubo igraju i grizu, jer je to najbolji način da se pripreme za životne izazove koji su pred njima. Zato će vas i vaše mače tokom igre često grubo gristi, naročito ako je jedini mezimac u domu, pa ste mu vi zamjena za brata ili sestru. Kako biste macu odvikli od ove navike, jer kad je starija ugrizi neće biti tako slatki, ne igrajte se s mačkom rukama, već uvijek s igračkom – pecaljkom, lopticom, kanapom, vunicom…

Poštujte granice

Mačke imaju veoma suptilne načine da pokažu da im je stalo do nas. Takođe, suptilno nam stavljaju i do znanja da im je dosta ljubavi (poljubaca i dodira). Kad se mački prošire zenice, rep podigne i počne da leluja lijevo-desno, a uši se pomjere unazad – poručuje nam da joj je dosta nježnosti.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije