Svijet životinja

Zašto psi naginju glavu kada im nešto govorite

Zašto psi naginju glavu kada im nešto govorite
Foto: Lum3n/Pexels | Zašto psi naginju glavu kada im nešto govorite

Psi imaju izuzetno osjetljiv sluh i sposobni su da registruju daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanje vanjskog dijela uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli locirati izvor tog zvuka.

“Oni mogu naginjati glavu i kao odgovor na određene riječi koje bi im mogle biti značajne, poput poslastica, loptica, idemo”, objašnjava Vailani Sung, stručnjak za ponašanje životinja.

Jednako je i kada psu govorite nešto što ne razumije potpuno pa nagne glavu lijevo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije posve siguran da pričate o tome.

“Pas pokušava shvatiti šta govorite, što znači da možda pokušava slušati riječi koje razumije ili su mu značajne. Psi znaju naginjati glavu i kada procjenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića”, kaže Sung.

“Znaju naginjati glavu jer su čuli riječ koja zvuči slično drugoj riječi koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni”, dodala je, prenosi 24sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije