Svijet životinja

Zbog starog običaja, broj kornjača prijeti ekosistemu Hong Konga

Zbog starog običaja, broj kornjača prijeti ekosistemu Hong Konga
Foto: Pixabay/Ilustracija | Zbog starog običaja, broj kornjača prijeti ekosistemu Hong Konga

Na drenažnom bazenu u blizini popularnog planinarskog mjesta u ruralnom okrugu Tai Po u Hong Kongu, grupa dobrovoljaca naoružana opremom za ronjenje, mrežama i rukavicama gazili su po mutnoj vodi da bi pronašli na desetine kornjača koje su tu ostavili mještani.

Kako navodi Rojters, crvenouhe kornjače su puštene u divljinu po starom običaju poznatijim kao oslobađanje milosti - koncept koji je ostao ukorijenjen u budističkom vjerovanju da oslobađanje života donosi sreću.

Međutim, mnoge životinje se namjerno hvataju i prodaju samo da bi bile oslobođene, rekli su stručnjaci za životinje, dok kornjače često bivaju povrijeđene ili pak umiru nakon što ih ostave negdje u vodi.

Veliki broj religioznih ljudi kupuje mnoštvo kornjača, a potom ih oslobađaju u rijeke, potoke, plaže i javne parkove, a pored kornjača oslobađaju i žabe, insekte, ptice i ribe, što bi moglo da ošteti ne samo ekosistem lokalnog stanovništva, već može da predstavlja i opasnost po javno zdravlje, navodi Botaničke bašta Hong Konga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije