Svijet životinja

Ženka močvarnog torbara trudna tokom cijelog života

Ženka močvarnog torbara trudna tokom cijelog života
Foto: N.N. | Ženka močvarnog torbara trudna tokom cijelog života
N.N.

Mnogi sisari mogu da zatrudne nekoliko puta tokom odraslog doba, a velika većina pravi pauzu nakon svakog porođaja. Zdrava pauza obično traje onoliko koliko majke doje svoju mladunčad. Za neke sisare je normalno da imaju samo jedno mladunče tokom života, dok kod drugih to nije slučaj.

Močvarni valabi, mali skakutavi torbari koji žive širom istočne Australije, vrsta su koja pripada drugoj grupi. Nova istraživanja pokazuju da je većina odraslih ženki valabija uvijek trudna, piše National Geographic.

Kao i svi torbari, močvarni valabi (Wallabia bicolor) rađaju sićušnu mladunčad koja mogu samostalno da pređu put od porođajnog kanala do majčine torbe gdje se razvijaju, i hrane majčinim mlijekom. Neki torbari, poput kengura, mogu da se pare i začnu oko jedan dan nakon porođaja, ali ne i prije toga, kaže Brendon Menzis, koautor studije i istraživač sa Univerziteta u Melburnu.

Ovi torbari i evropski smeđi zec, su jedine životinje koje mogu da zatrudne dok su već trudni. Ali zečevi imaju različite sezone parenja i nisu kontinuirano trudni većinu ili cijeli svoj životni vijek, kao što su ženke valabija.

Začeće je obično nemoguće dok je ženka sisara trudna.

"Postoji čitav niz razloga zbog kojih ne treba da se začne tokom aktivne trudnoće", kaže Menzis. Dio toga je anatomski. Većina životinja ima jednu matericu; ako je embrion u materici i razvija se, nema mjesta za još jedan. Ovi torbari, odnosno torbarka, međutim, ima dve materice, a svaka ima svoj pripadajući jajnik i grlić materice.

Drugi razlog se odnosi na endokrini sistem. Hormoni koji utiču na plod u razvoju razlikuju se od onih koji omogućavaju sprovođenje oplođenog jajašca poslije parenja. (To je razlog zašto mnogi oblici hitne kontracepcije kod ljudi sadrže progesteron, na primjer, hormon koji obično podržava aktivnu trudnoću, ali koji takođe spriječava ovulaciju.)

Ciklus započinje kada se ženka valabija pari, u januaru ili februaru. Već trudna iz prethodne godine, ona se porađa dan ili dva kasnije i njena beba se spušta u torbu za dojenje. Novooplođeni embrion, takođe poznat kao blastocista i koji se sastoji od oko 80 do 100 ćelija, ostaje u materici u fazi koja se naziva "embrionalna dijapauza".

U međuvremenu, prva beba nastavlja da raste. Oko septembra, ova beba spremna je da napusti torbu, kaže Menzis.

Prva beba zatim postepeno počinje manje da sisa. Oko decembra, se odvaja što inicira rast drugog embriona i mesec dana kasnije se on rodi. U to vrijeme ženka je ovulirala i ponovo se pari.

Istraživači su došli do zaključaka vršeći ultrazvučne preglede na 10 močvarnih valabija. Oni su slikali ženke u raznim periodima tokom godine i primjetili kada se pare. Primjetili su prisustvo uspavane blastociste u devet od 10 ženki nakon parenja, dok se druga beba već razvijala u majčinoj torbici.

(Nationalgeographic.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije