Svijet životinja

Ženka rijetke vrste hobotnice viđena poslije 20 godina

Ženka rijetke vrste hobotnice viđena poslije 20 godina
Foto: Print Screen/twitter | Ženka rijetke vrste hobotnice viđena poslije 20 godina
N.N.

"Susret koji se dešava jednom u životu", tako je pomorski biolog Džasinta Šeklton opisala svoje iskustvo kada je, prilikom ronjenja u blizini ostrva Lejdi Eliot na Velikom koralnom grebenu, naišla na rijetku vrstu hobotnice intenzivnih boja koje se prelivaju iz jedne u drugu.

"Danas sam imala nevjerovatan zaron i naišla na 'prekrivač hobotnicu'! Ova životinja je rijetko viđena vrsta okeanske hobotnice koje cijeli svoj životni ciklus provode u otvorenom okeanu. Prvi živi mužjak viđen je samo 2002. godine!", napisala je Šeklton na svojoj Instagram stranici uz snimak svjetlo crvene hobotnice koja pliva iznad Velikog koralnog grebena u sjeveroistočnoj Australiji.

Vrsta - Tremoctopus violaceus hobotnica ili 'violet blanket octopus' je izuzetno rijetka. Prvi put je jedan mužjak primjećen prije 20 godina sjeverno od Velikog koralnog grebena. Vidio ga je dr Džulijan Fin, viši kustos pomorskih beskičmenjaka u Muzejima Viktorije.

Kako je Fin ranije rekao, ove hobotnice su "najekstremniji primjer disproporcije polova". Ženke mogu da porastu do dva metra u dužinu, dok mužjaci porastu svega 2,4 centimetra i nemaju plašt ili prekrivač duginih boja koji ih čini toliko privlačnim.

Ženke koje dobiju šareni "prekrivač" koriste ga kako bi izbjegle predatore i u njemu "kriju" plave bodlje sa mastilom koje koriste za samoodbranu.

"Vidjeti je uživo je neopisivo. Toliko su me opčinili njeni pokreti. Izgledalo je kao da pleše kroz vodu sa plaštom koji se vijori. Boje su bile toliko nevjerovatno žive da nisam mogla da skinem pogled sa njih. Nikada nisam vidjela ništa slično", rekla je Džasinta Šeklton.

 

 

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije