Svijet životinja

Zimski popis sova i močvarica

Zimski popis sova i močvarica
Foto: N.N. | Zimski popis sova i močvarica

DOBOJ - Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka saopštilo je da je u toku januarska akcija zimskog brojanja sova - male ušare, kao i ptica močvarica.

Kao cilj zimskog brojanja navodi se bolje poznavanje ovih grupa ptica, te lakše planiranje i sprovođenje mjera zaštite, s obzirom da se radi o dvije najugroženije grupe divljih ptica - grabljivice i ptice vodenih staništa.

Iz Društva ističu da su obje grupe ugrožene nestankom staništa i zimovališta, krivolovom, zagađenjem i trovanjem, pa su za ublažavanje ovih negativnih uticaja i očuvanje vrsta neophodne mjere zaštite i praćenja.

Prebrojavanje sova vršiće se uglavnom po Posavini u okolini naseljenih mjesta, s obzirom da se zimska jata malih ušara zadržavaju većinom na drveću zelenih površina, parkova, drvoreda, školskih dvorišta.

"Kod ove vrste javlja se poseban fenomen udruživanja jedinki od novembra do marta kako bi na nekim stablima oko ljudskih naselja zaklonjene od niskih temperatura zajedno prezimile do proljeća", pojašnjavaju u ovom društvu.

Tokom zimovanja sove se intenzivno hrane mnogobrojnim glodarima u blizini ljudskih naselja i po poljoprivrednim površinama zbog čega su izuzetno korisne. U tom periodu najlakše je utvrditi njihovu brojnost, jer su kocentrisane na određenim mjestima uz naselja.

Kada su u pitanju močvarica, na rijekama, kanalima, jezerima, močvarama broje se patke, labudovi, čaplje, gnjurci, kormorani, liske i druge vodene ptice.

Januar je najpogodniji za brojanje močvarica, jer je on najhladniji mjesec u godini, pa se smatra da su do tada sve ptice već na svojim zimovalištima, najmanje se kreću i da su na tim mjestima njihove koncentracije najveće.

"Podaci koje prikupimo značajni su i za zaštitu zdravlja ljudi zbog skorašnje pojave mišje groznice u Posavini i analize sadržaja ishrane sova koje se hrane glodarima, kao i poznavanja pravaca kretanja i zimovanja ptica močvarica koje su često meta krivolovaca“, navode iz Društva.

Upućen je poziv građanima da daju svoj doprinos tako što će javiti položaj zimujućih jata malih ušara, kao i sve informacije o krivolovu ovih vrsta.

Kontakt podaci su [email protected] i [email protected], a brojevi teleFona 065/331-653 i 065/441-498.

Akcija se provodi zajedno sa udruženjem "Naše ptice" iz Sarajeva u saradnji sa drugim udruženjima i pojedincima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije