Svijet životinja

Život posvetio pticama: "Jedino još slona nisam držao"

Život posvetio pticama: "Jedino još slona nisam držao"
Foto: InfoBijeljina | Život posvetio pticama: "Jedino još slona nisam držao"

Salko Adili iz Bijeljine posvetio je život golubarstvu, uzgoju ukrasne živine, ali i kanarinaca sa kojima je širom BiH i regiona postizao uspjehe na takmičenjima.

 Za portal "InfoBijeljina" kroz smijeh kaže da u svom dvorištu, nedaleko od centra grada, "jedino još slona nije držao".

Adili, po profesiji ugostitelj, od malih nogu je zavolio golubarstvo, a prvu pticu koju je kao dječak smjestio u golubarnik dobio je na poklon od oca.

 "Znate gdje se nalazi današnja Autobuska stanica u Bijeljini? E, tu je nekada bila stara zgrada Hotela 'Drina' i tu je moj otac radio kao šef kuhinje. Jednog dana dolazi s posla i pruža mi goluba. Od tada je golubarstvo moj hobi, a ako me pitate koje vrste bih posebno izdvojio, možda su to bijeljinski prevrtači, sa spuštenim krilima, koji su se zadržali u svega desetak dvorišta u Semberiji“, navodi Adili za" InfoBijeljina".

Godinama je Salko osvajao diplome, pehare i priznanja za golubove, ali ništa manji uspjeh nije imao sa kanarincima.

Bez problema im organizuje legla, poznaje sve procedure, a trenutno ih posjeduje pedesetak koje povremeno izlaže na sajmovima ili prodaje kupcima koji ga kontaktiraju.

"Kada se približi hladnije vrijeme, počnem da unosim kanarince u kuću, ali postepeno, prvo mužjake. Nakon nekog vremena unesem ženke, a kada one počnu da se oglašavaju posebnim zvukom, znam da je vrijeme za parenje. Tada im puštam mužjake, i dok su oni u posebnim boksovima, pod svjetlom, ja naveče sjedim, pijem kafu, te pripremam jaja, keks, mrkvu, koji će biti potrebni kada se mladi izlegu“" priča Adili.

 Iako, kako kaže, nema neke zarade, dovoljno mu je što novac koji dobije od prodaje pokojeg goluba ili kanarinca upotrijebi za kupovinu hrane za ptice. Dobra riječ o ovom uzgajivaču i zaljubljeniku u golubarstvo širi se od usta do usta, a on ističe da ga poznaju širom BiH, Srbije i regiona, odakle mu se često javljaju kako bi im pružio neki savjet.

Na kraju razgovora, Salko Adili poziva da ga posjete u ljeto, jer se u njegovom dvorištu može naći još zanimljivih stvari.

"Mnogo toga mene zanima, a ljudi mi ne vjeruju kad im kažem da mi uspjevaju mandarine, limun, japanska jabuka, badem... Dođite, pa ćete se uvjeriti", dodaje Salko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije