Svijet životinja

Zoo-vrt prikuplja novac da napravi crvenoj pandi babine

Zoo-vrt prikuplja novac da napravi crvenoj pandi babine
Foto: YouTube/Screenshot | Zoo vrt prikuplja novac da napravi crvenoj pandi babine

Mei Mei i Mošu, bračni par crvenih panda u Zoološkom vrtu Oregon, dočekao je prinovu 18 juna ove godine. Ovaj mališan je odličnog zdravlja, i po riječima osoblja Zoo vrta, "drijema kao šampion". Ali, postoji jedan problem, mališan je bio neplanirana panda. Dolazak mališana na svijet je sve prijatno iznenadio, ali sada zoološki vrt treba da adekvatno opremi stanište crvene pande, te su se obratili posjetiocima za pomoć.

Mladunče crvene pande, rođeno u zatočeništvu, prilično je rijetka pojava. Tako da, iako je dolazak malog slatkiša obradovao sve u Zoo-vrtu, oni nisu imali odgovarajuće kapacitete za smještaj jednog mladunca.

Tako su zaposleni Zoo-vrta došli na ideju da za Mei Mei naprave svojevrsne babine - sarađujući sa osobljem za njegu crvene pande, pokušavaju da prikupe 40.000 dolara do 18. oktobra.

Novac od donacija će obezbijediti da mama panda, tata panda i mladi pandica imaju hranu, bambus, igračke, i renovirano stanište. Sve donacije koje nadmaše prvobitnu cifru od 40.000 će biti pravedno raspodijeljene ostalim štićenicima Oregon Zoo-vrta.

Beba je ugledala svjetlost dana 18 juna i teška je oko pola kilograma. Mama i beba su se dobro prilagodile na život u privatnom zoo-porodilištu, izjavilo je osoblje.

"Jako smo srećni zbog Mei Mei, i divno je vidjeti da je ona toliko brižna prema svojoj bebi", rekla je zaposlena Ejmi Kating. "Svašta se još može dogoditi, pa smo oprezni i pružamo joj što više privatnosti. Čini se da joj zasad ide sasvim dobro."

Mladunci crvene pande rađaju se bespomoćni i slijepi, oči im se otvaraju nakon nekoliko nedjelja i obično ne napuštaju roditeljski brlog sve do nekoliko mjeseci nakon rođenja. Osoblje za njegu životinja ih neprestano motri, nadgledajući Mei Mei i njen podmladak putem video kamere kako bi bili sigurni da je sve u redu.

"Držaćemo ih na oku", rekla je Kating. "Prvih nekoliko nedjelja su odsudne. Maksimalno smo posvećeni pružanju Mei Mei svega što joj treba da bi bila uspješna mama. Za sada joj ide odlično, a činjenica da je ranije već odgajala mladunce nas ohrabruje. "

Mei Mei i Mošu, otac mladunca, su se već ranije ostvarili kao roditelji, kada su donijeli na svijet i odgajili dva mladunčeta tokom svog boravka u zoološkom vrtu u Nešvilu 2017. godine.

Crvene pande smatraju se veoma ugroženom vrstom, i njihova populacija se smanjila za oko 50% u posljednjih 20 godina. Iako se tačan broj ne zna, po nekim procenama ih u prirodi trenutno ima samo 2500. Uz usitnjavanje i gubitak staništa, crvene pande su u opasnosti zbog krivolova i ilegalne trgovine divljim životinjama.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije