Svijet životinja

Zvijer snimljena na Staroj planini poslije 25 godina

Zvijer snimljena na Staroj planini poslije 25 godina
Zvijer snimljena na Staroj planini poslije 25 godina

PIROT - Poslije više od 25 godina, kada je posljednji put viđen na Staroj planini, ovih dana u netaknutoj prirodi Stare planine ponovo je viđen medvjed.

Odrasli primjerak mrkog medvjeda snimljen je kamerama koje su postavljene na najnepristupačnijim dijelovima Parka prirode Stara planina, a koje se aktiviraju u momentu kada registruju kretanje.

Kako je kazao upravnik Parka prirode Stara planina Igor Petrović, riječ je o najstrože zaštićenoj životinjskoj vrsti pa će kontrole čuvara Parka prirode u narednom periodu biti maksimalno pojačane kako ne bi došlo do uznemiranjavanja medvjeda, ali i edukovalo se stanovništvo sela na Staroj planini.

Pretpostavlja se da je riječ o ženki, koja sada ulazi u period krtoženja pa bi mogla da na svijet donese od jednog do četiri mladunca, pišu Pirotske vesti.

Po Petrovićevim riječima, 1989. je posljednji put viđen medvjed u Arbinju i od tada nije evidentirano njegovo pojavljivanje.

"Mi smo ga proteklih par godina locirali po tragovima, ali sada imamo i dokaz da se nalazi na Staroj planini. U pitanju je mrki medved, ursus arctos, mislimo da je u pitanju ženka, ali dalja istraživanja će utvrditi tačnu genetiku i starost tog medveda. Jedan je u pitanju, dolazi redovno na hranilište, pratimo njegovo stanje. Bitno je za građanstvo da se zna da je on strogo zaštićena i trajno zaštićena vrsta kod nas, tako da se izbegava njegovo ometanje. On sad treba da se krtoži, ulazi u krtog i stadijum mirovanja. Ukoliko je blaga zima, može i da izađe iz letargije i počne da se kreće u potrazi za hranom. Ako je ženka u pitanju, ona na svet donosi od jednog do četiri mladunca u toku zimskih meseci, a već tamo sredinom maja i do početka jula ona ulazi u fazu ponovnog parenja. Bitna stvar je da jedan mrki medved 'drži' teritoriju od oko 250 kilometara kvadratnih, odnosno od Arbinja do Prelesja. Uglavnom su biljojedi, s tim da zbog gladi može da pređe da se hrani i mrcinom ili mesom i onda hvata sitne životinje, ali i krupnu srneću i jelensku divljač. Spada u rod zveri i to je najkrupnija zver na našem području", kaže Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije