Novosti

Alpina lansirala novi D4 S Gran Coupe

Alpina lansirala novi D4 S Gran Coupe
Foto: Print Screen/Instagram | Alpina lansirala novi D4 S Gran Coupe

Buduća članica grupacije BMW, Alpina je predstavila blago revidiranu verziju D3 S prije oko mjesec dana, dok sada u javnost izlazi s alternativom koja donosi više stila, po subjektivnoj ocjeni mnogih.

Pred nama je D4 S Gran Coupe čiji pogonski sklop puca pred naletom raspoloživog obrtnog momenta, a kako mu i samo ime sugeriše, u pitanju je dodatno nakinđurena dizel verzija Serije 4 u Gran Coupe izvođenju.

Primijenjen je stil koji se može nazvati tipskim za firmu iz malenog bavarskog mjesta Bukloe, a on se rukovodi principom "manje je više", pa je ionako lijepo vozilo, dodatno našminkano.

Pošto znamo da BMW-ova divizija M nije i neće predstaviti Seriju 4 s više od jednog para vrata, ovo Alpinino djelo je nešto najpribližnije zamišljenom snagatoru kog pomenusmo. Naravno, M se ne bavi ni dizelima, pa je utoliko rad inženjera iz Bukloea značajniji.

Pod haubom ovog rmpalije pronalazimo linijski šestocilindarski motor zapremine od tri litre, koji je (valjda) oplemenjen tehnologijom lakog hibrida. Razvija 355 konjskih snaga i masivni najviši obrtni moment od čak 730 Nm, dostupnih od 1.750 rpm. Idealne predispozicije za beskonačno duga, bestrzajna interkontinentalna krstarenja. Iako baterijski modeli dominiraju s aspekta dinamičkih osobina, ni ova naftarica nema čega da se stidi jer do "stotke" doleti za svega 4,8 sekundi kada krene iz mjesta, i tako je u stanju da gruva sve do 270 km/h.

Motor krasi tehnologija koju Bavarci oslovljavaju s twin-turbo, dok GT vozilo s permanentnim pogonom na točkove obje osovine nudi fantastično nisku potrošnju, imajući u vidu snagu motora, kao i ugrađeni šestocilindarski blok. Kako drugačija reagovati na spoznaju da ova Alpina sagorijeva samo 6,9 litara na svakih stotinu kilometara vožnje, mjereno pravilima opisanim u ciklusu WLTP. Takva efikasnost je pandan emisiji CO2 od 182 g/km.

Motor je standardno uparen s osmostepenom automatskom transmisijom koju je razvio njemački ZF, a koja počiva na tehnologiji konvertora obrtnog momenta. Tako koncipiran, D4 S Gran Coupe predstavlja idealno prevozno sredstvo za sve dugoprugaše koji teže perfekciji, kako glasi korporacijska, ali bez sumnje istinita floskula.

Alpina se opredijelila da za najsvježiju pridošlicu u gami upotrijebi tradicionalno zelenu metalik farbu karoserije, a paket dodatno oplemenjuju neodoljive i karakteristične felne s prečnikom od 20 inča. Da podsjetimo, naplaci posjeduju 20 paoka u osobenom i gustom rasporedu.

D4 S je jedini Gran Coupe iz Serije 4 koji može posjedovati četvorostruke završetke izduvnih cijevi i sportski difuzor na zadnjem kraju vozila. Takođe je na tom dijelu vozila uočljiv i diskretan spojler, dok se na njuški nalazi karakterističan sa natpisom "ALPINA". Slova su poređana na način na koji smo navikli kroz duge decenije poznanstva i ljubavi prema germanskom brendu.

Promjene koje su sprovedene u putničkoj kabini uključuju individualno numerisanu pločicu i sjedišta obložena čuvenom kožom Lavalina, koja je prirodno štavljena, a koju po želji, možete dobiti i na ručno obrađenom volanu sa štepovima.

Novitet po imenu ALPINA D4 S Gran Coupe se već može poručiti, ali vam šaka svakako neće dopasti prije prvog jesenjeg mjeseca. Startuje s cijenom koja je za tri stotine evra manja od 80 hiljada evrića, u matičnoj državi, a može ići na gore, ako se odabere nešto s liste opcionala, poput kočnog sistema koji integriše diskove izrađene od laganog, kompozitnog materijala.

Da dodamo da kupac nije osuđen na zelenu boju, ma koliko ona nama bila predivna, već može izabrati i plavu metalik koju nudi samo Alpina, ali može dobiti i bilo koju s listinga koji je poznat pod kataloškim imenom BMW Individual.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cole Marzen (@cmarzen_209)

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije