Novosti

BMW i3 u julu ide u penziju

BMW i3 u julu ide u penziju
Foto: BMW promo | BMW i3 u julu ide u penziju

Poslije devet godina postojanja došao je kraj za prvi moderni električni automobil bavarskog brenda.

Predstavnici BMW-a su za britanski Autocar potvrdili da će posljednji primjerci modela i3 sići sa proizvodnih traka u Lajpcigu u julu ove godine.

Do koliko će ukupno na kraju brojati ovaj električni hečbek kada je riječ o prodatim jedinicama ostaje da se vidi, ali prve procjene upućuju na to da će i3 na kraju imati oko 250.000 registracija.

Njemačka marka potvrdila je da je ovaj baterijski mališan u oktobru prethodne godine imao akumuliranih 200.000 stvorenih primjeraka.

Poznato nam je da je BMW i3 tokom prošle godine došao do 24.830 novih vlasnika u Evropi (EU+EFTA+UK). To je rast od sedam odsto naspram 2020. godine što govori da za ovim automobilom i dalje postoji ozbiljna potražnja.

Čini se da je proizvođač iz Minhena ipak malo izmijenio svoje planove oko i3. Prije dvije godine se govorilo da će opstati na tržištu do 2024, onda se pojavila informacija da će 2023. u penziju, a sada imamo potvrdu da će proizvodnja biti okončana u julu.

Direktnog nasljednika neće biti, bar tako navode u BMW-u. U grupaciji će njegovo mjesto zauzeti dva modela - nadolazeći BMW iX1, električni krosover, kao i druga generacija baterijskog Mini Coopera SE.

"Očekujemo da ova dva vozila privuku još više ljudi ka električnoj mobilnosti", stoji u saopštenju BMW-a.

Podsjetimo, BMW i3 je prvi moderni električni automobil tog proizvođača i na tržište je stigao 2013. godine. Inicijalni model raspolagao je sa 190 km autonomije, a imao je i mali benzinski motor koji je služio kao generator za električnu energiju. Prvo ažuriranje je stiglo 2016. godine i tada je domet povećan na 312 km.

U 2017. godini BMW je predstavio verziju i3S koja je imala elektromotor snažniji za 10 kW. Od 2018. godine je u prodaji aktuelna varijanta modela i3 koja nudi autonomiju kretanja od 310 km prema WLTP protokolu. Ovo će ujedno biti i posljednja verzija tog električnog hečbeka, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije