Novosti

Da li su superautomobili jedna velika prevara?

Da li su superautomobili jedna velika prevara?
Foto: Image by Michael Kauer from Pixabay | Da li su superautomobili jedna velika prevara?

Superautomobili su svuda oko nas ovih dana, a tamo u sedamdesetim godinama prošlog vijeka, tek nekoliko kompanija je moglo da ih napravi, pa je pojava superautomobila bila prava rijetkost.

Sama posjeta gradu u kojem možete vidjeti Ferrari 308 ili Lamborghini Countach bi vam popravilo dan, mjesec ili možda čak i godinu.

U 2021. godini jako veliki broj kompanija pravi superautomobile, primjera radi, Lamborghini je 2001. godine prodao 300 automobila, a u 2021. godini, uprkos koronavirusu i zatvaranju fabrike na 70 dana, prodali su:

3.039 Huracana i Aventadora plus 4.391 Urusa, što su odlične vijesti za kompaniju, a loše za vlasnika koji bi svoj egzotičan automobil mogao da vozi eventuelno po gradu.

Kako tehnologija napreduje, tako je sve lakše napraviti personalizovano vozilo: Aston Martin ima Q diviziju, Ferrari ima Tailor Made, a Lamborghini Ad Personam.

Posebna boja, šavovi, ma sve što zamislite i milioneri su voljni da plate po 200, 300 hiljada dolara na personalizaciju već skupocjenih vozila.

Ukoliko imate novca, nije problem da se istaknete, jer su proizvođači uvjereni da imaju sve što je potrebno da vam privuku pažnju i uvijek mogu da vam naprave automobil drugačiji od bilo kog drugog na planeti.

Ništa novo, jel da? Ferrari je tokom proteklih godina napravio barem deset takvih automobila, McLaren je takođe to radio u svojoj MSO diviziji.

To nisu novi automobili, već prerađeni modeli postojećih verzija, mašina, koje su spremne da ispune san klijenta.

Koliko su superautomobili zapravo ekskluzivni? Pričamo o modelima koji su zaista rijetki, poput Bugatti Divo ili Centodieci koji košta oko 9.000.000 dolara, tri puta skuplje od Chirona.

Lamborghini Sian? Hibridni sistemi mogu da izrode superautomobil, i to nije nikakva tajna, ali recimo poboljšana verzija ovog modela dodaje samo 34 KS, košta oko 3,7 miliona dolara i ništa nije bolji od Aventadora koji košta oko 421.000 dolara.

Preko 60 osoba na ovom svijetu ipak ne misle tako. Stefano Domenikali, bivši direktor Lamborghinija je rekao da je Sian sjajna investicija. Upravo tako mnogi danas vide automobil, kao investiciju.

Skupocjeni automobil ne znači uvijek dobra investicija, postoji veliki broj primjera da su jeftinija vozila s vremenom postajala sve skuplja, a skuplja samo gubila na vrijednosti.

Superautomobile ne zanima tržište, ni cijena, to nisu jeftini automobili ni da se naprave ni da se kupe. Uvijek oko sebe okupe čitav tim inženjera i mehaničara koji razvijaju tehnologije i prave "čudovište".

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije