Novosti

Dacia plasira novi Spring 2024. godine

Dacia plasira novi Spring 2024. godine
Foto: Dacia promo | Dacia plasira novi Spring 2024. godine

Rumunska marka, ili bolje reći Renault, već imaju planove za novi električni model.

Renault grupa potvrdila je da će u narednom periodu, do 2025. godine plasirati čak 25 novih vozila, od toga će 12 automobila biti članovi EV segmenta. Jedan od modela koji će pristići biće električni četvorotočkaš Dacije koji će biti uveden u igru kroz dvije godine i zamišljen je kao nasljednik aktuelnog Springa.

Sudeći po tome, Spring bi mogao imati kratku karijeru, makar prva generacija tog modela. Kao primarni razlog za odluku Francuza da Spring brzo dobije sukcesora/novu generaciju jeste činjenica da će uskoro stupiti na snagu nove bezbjednosne norme u Evropi, što će biti ozbiljan izazov za trenutni električni krosover iz A segmenta.

Tako da se Dacia, odnosno Renault, uveliko spremaju za nadolazeće izazove. Tako će budući Spring ostati vjeran CMF-A platformi koju koristi i trenutno izdanje. Osim toga, i domet bi trebalo da bude na nivou prvog Springa, negdje oko 250 km, što je sasvim dovoljno za kupce koji planiraju da vozilo koriste u urbanim uslovima.

Veliki izazov biće održavanje niske cijene, koja je ujedno i primarna odlika rumunskog baterijskog krosovera. Treba imati u vidu da će razne evropske zemlje u predstojećim godinama umanjiti subvencije za kupovinu električnih automobila, što znači da Spring neće imati ovako atraktivnu cijenu.

Pored toga, Dacia će poraditi na enterijeru, koji je trenutno poprilično rudimentaran kod ovog vozila. Trebalo bi da se unaprijede upotrijebljeni materijali u kabini, po preferencijama evropskih kupaca.

No, Spring je već sada upisao odličan uspjeh za rumunski brend. Samo prošle godine stiglo je više od 46.000 narudžbina za ovaj električni model, što će u značajnoj mjeri smanjiti flotnu emisiju štetnih gasova Dacije, a samim tim i Renault grupacije, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije