Novosti

Pratite nas na Google news

Ferrari više neće isporučivati motore za Maserati

Ferrari više neće isporučivati motore za Maserati
Foto: N.N. | Ferrari više neće isporučivati motore za Maserati
N.N.

Iako još nije službeno potvrđeno hoće li do prestanka saradnje doći 2021. ili 2022. godine, ono što je sigurno je da Ferrari više neće isporučivati motore za Maserati.

Nekad sestrinski brendovi, koji su djelovali pod kapom grupacije Fiat Chrysler Automobiles, to više nisu od 2015. godine. Naime, tada je Ferrari krenuo u IPO pa je u vlasništvu FCA Grupe ostalo svega 10 posto dionica, dok ih je 90 posto u rukama investitora koji njima trguju na berzi u New Yorku.

Ali, uprkos tome Ferrari je nastavio s isporukama V6 i V8 motora koje je Maserati ugrađivao u modele Ghibli, Quattoporte, Levante, Granturismo i GranCabrio. Predsjednik uprave Ferrarija Louis Camilleri najavio je na godišnjoj konferenciji za novinare kako su isporuke motora nastavljene zbog poštivanja ugovora, ali da ga Maserati ne namjerava obnoviti. Istaknuo je i kako smatra da je to zapravo dobra vijest za Ferrari, obzirom da će se moći više posvetiti razvoju novih motora za svoje modele.

Maserati je motore Ferrarija koristio još od 2002. godine, a u kojem će se smjeru fokusirati u budućnosti zasad nije poznato. Teško je vjerovati da će se pronaći drugi dobavljač unutar FCA Grupe pa mnogi smatraju kako će italijanski proizvođač krenuti s vlastitom proizvodnjom. Ali, u slučaju FCA Grupe nikad ne treba otpisati ni mogućnost da se problem riješi unutar kuće, ali bila bi prava šteta da lijepi povratak Maseratija na tržište ostvaren proteklih godina bude kompromitovan činjenicom da je motore počeo isporučivati Dodge ili neko od ostalih.

Najčitanije