Novosti

Kako da pripremite automobil za zimske uslove (FOTO)

Kako da pripremite automobil za zimske uslove (FOTO)
Kako da pripremite automobil za zimske uslove (FOTO)

Ljetni vremenski uslovi ne traže mnogo brige o automobilu. No, kada dođu hladniji dani, potrebno je uraditi određene pripreme da biste što bolje dočekali zimske uslovi u vožnji.

Ukoliko niste iskusan vozač, ali i ukoliko jeste, poneki savjet o tome kako pripremiti automobil za zimsku vožnju uvijek će dobro doći.

Zimske gume

Prvi korak, možda i najvažniji za dolazak zime, jeste zamjena ljetnih guma za zimske. Mnogi vozači nisu ni svjesni važnosti zimskih guma u vožnji na niskim temperaturama. Treba naglasiti da zimsku gumu ne određuje samo izgled šare, nego je riječ o mnogo većim razlikama koje na prvi pogled ne vidimo.

Tehnologija izrade i odabir pravih materijala za gumu igraju daleko veću ulogu u postizanju optimalnih karakteristika za ponašanje gume u određenim vremenskim uslovima. Važno je znati da ljetna guma gubi sve svoje kvalitete na temperaturama ispod +7 C.

Bez obzira na stanje podloge, da li je suva ili mokra, guma predviđena za ljetno doba neće se dobro ponašati na niskim temperaturama.

Ako baš nemate set zimskih guma ili koristite takozvane ljetne+zimske (M+S) gume, onda je pametno i zakonski obvezno imati lance za snijeg kao dodatnu zimsku opremu.

Akumulator

Iako akumulator u automobilu uredno radi mjesecima, on može zakazati već prvog jutra kada se značajno spuste temperature.

U ljetnom periodu akumulator se manje napreže, lakše radi i teško ćemo uočiti znakove zamora.

Da biste izbjegli neugodne situacije, odvezite automobil na pregled i napomenite da vam urade provjeru stanja akumulatora u automobilu.

Antifriz

Antifriz nam čuva motor od mogućeg zaleđivanja. Antifriz rijetko provjeravamo sami. Ukoliko je rashladni sistem zdrav i nema p-trebe da dodajemo tečnost, provjeru i ne radimo.

Ipak, da bismo bili sigurni i da izbjegnemo potencijalnu havariju na motoru, potrebno je pred zimu provjeriti stanje u rashladnom sistemu.

Zamjena antifriza trebalo bi da se obavlja svake dvije godine. Ukoliko ste to obavili prošle godine, možete da provjerite svojstva antifriza u nekom servisu ili kupite uređaj za mjerenje tačke mržnjenja.

Naime, antifriz vremenom gubi svojstva, što znači da mu slabi otpornost na smrzavanje i antikorozivna zaštita. Ukoliko se rashladna tečnost zaledi, posljedice mogu da budu katastrofalne po motor i prateće komponente.

Brisači

Malo ko bi pomislio, ali u čitavoj priči o pripremi automobila za zimu svakako treba spomenuti i metlice brisača.

Brisači služe da očistimo vjetrobransko staklo od nečistoća ili vode i snijega. Ako su metlice brisača oštećene, one slabije rade a kao rezultat imamo smanjenu i otežanu vidljivost.

Metlice treba mijenjati barem jednom godišnje. Osim zamjene brisača, svakako provjerite i tečnost za pranje stakala.

Ulje

Na prvom mjestu, čuvajte se falsifikata - ima ih svuda i pritom su pakovanja toliko vjerno kopirana da ni iskusan prodavac ulja ne može da primijeti razliku.

Kvalitet i odgovarajuće karakteristike ulja su naročito važni u zimskom periodu, prilikom jutarnjeg starta motora.

Nekoliko dodatnih savjeta

- Ukoliko vam se zaledi brava na automobilu, uzmite glicerin za kedere.

Njim namažite gumene dijelove u okviru vrata i spriječite pojavu leda na tim mjestima.

- Ukoliko vam tokom noći zalede stakla, najbolje je koristiti tečnost za pranje vjetrobranskog stakla, dok sa struganjem treba biti maksimalno oprezan.

- Bilo da vozite automobil sa dizelskim ili benzinskim motorom, tokom zime je posebno važno da količina goriva u rezervoaru ne pada ispod 1/3.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije